open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Bećirović jedini iz Kluba Bošnjaka došao na sjednicu na kojoj je bio HDZ-ov zakon
Denis Bećirović (SDPBiH) jedini je delegat u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je danas došao na sjednicu Doma naroda.
26.04.2022. u 14:48
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Delegati iz SDA neće prisustvovati sjednici, odlučili smo tako onemogućiti usvajanje nakaradnog zakona

Sjednica, koju je zakazao sam predsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a Dragan Čović, nije održana jer joj nisu prisustvovali delegati iz SDA i jedan iz SBB-a. Na njenom dnevnom redu je bio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su predložili delegati iz HDZ-a. O ovom prijedlogu nije bilo nikakvog dogovora političkih stranaka.

Da je sjednica održana, ovaj prijedlog bi bio usvojen zahvaljujući glasovima delegata iz HDZ-a i SNSD-a. Ipak, u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ne bi imao "prolaz", sudeći po izjavama opozicionih stranaka.

Iz SDA su istakli da je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, između ostalog, protivustavan, nije upućen Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ne uklanja postojeće diskriminacije.

Delegat iz SBB-a Munib Jusufović također je kazao da ne bi glasao za HDZ-ov prijedlog, ali i da će se solidarisati s kolegama iz SDA u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Na sjednicu nije došao ni Mladen Bosić iz SDS-a.

Bećirović je došao, kako bi raspravljao o prijedlogu HDZ-a.

Stranka iz koje dolazi - SDPBiH, iako pozvana, nije učestvovala u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH održanim u Neumu. 

VEZANI TEKST - Kad zaprijeti Neka izdaleka: SDP smatra da su institucije deblokirane i da su oni na to natjerali Dodika

Bećirović je danas kazao da o izbornom zakondavstvu treba raspravljati u Parlamentu, "ne u hotelima Neuma". 

SDP je učestvovao u pregovorima održavanim u Delegaciji Evropske unije u BiH, dakle izvan Parlamenta BiH.

Bećirović smatra da je HDZ-ov prijedlog za izmjene Izbornog zakona u potpunoj suprotnosti sa evropskim principima i standardima, te da bi uveo još veću diskriminaciju i etnički aparthejd.

Pojasnio je da je na današnjoj sjednici Doma naroda htio tražiti informaciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o posljedicama nedavnih zemljotresa s konkretnim prijedlogom mjera pomoći ugroženom stanovništvu. Za njega je to najvažniji vitalni interes naroda i građana BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.