open-navfaktor-logo
search
Košarkaški Zmajevi
Bećiragić, Halilović i Musa složni: Spremni da se potuku i pretuku Čehe i Bugare
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu pripreme za odlučujuće dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
23.06.2022. u 15:30
get url
text

Zmajevi će na gostovanju kod Češke 1. jula i tri dana kasnije u Skenderiji protiv Bugarske tražiti minimalno jendu pobjedu koja nam osigurava plasman u naredni krug bitke za Mundobasket.

Novi selektor Adis Bećiragić, danas je okupio momke na Ilidži i najavio bespoštednu borbu za svaku loptu.

- Ulazimo u proces koji će biti težak, ali nadam se da ćemo zalaganjem i igrom zadovljiti našu javnost i ljude koji nas podržavaju u državi i van džave - rekao je Bećiragić, naglasivši kako neće biti većih promjena u odnosu na njegovog prethodnika Vedrana Bosnića:

- Svaki trener ima svoj shvatanje igre, ali veće promjene bi bile samoubistvo. Za šest dana imamo 11 treninga i nemoguće je bilo šta promijeniti. Ovo je zaista jedna skupima momaka, koji se maksimalno zalažu. Bit će tu nešto moje, kako bismo iznenadili protivnika, ali u principu načina i vrste igre neću ništa mijenjati, jer je reprezentacija igrala dobro.

Selektor i njegovi saradnici prate reprezentaciju Češke.

- Razmišljamo i o Česima. Imamo špijune u Češkoj. Jan Vesely još nije tamo, a Tomaš Satoransky je sa ekipom. Ono što mi znamo, svi će igrati kod njih. Bit će izuzetno dobri i kvalitetni. Jedino, Vesly ne znamo hoće li doći. To je ono što mi znamo iz naših izvora.

Sa Satoranskim igraju drugačije, malo se više vrti oko njega. Da odgovorim jezikom koji je jednostavan. Ako ih ne budemo pretukli nećemo ih dobiti. Naši momci su spremni za to. Igrat ćemo čvrsto i agresivno. Ako ih ne natjeramo da griješe imat ćemo problema - kazao je Bećiragić.

{$galerijaFotografija}

Selektor Zmajeva je govorio i o bh. timu.

- U životu nikad ne lažem. To mi je filozofija života. Trudim se da ne preskačem nešto što mislim. Došao sam u Sarajevo zato što mi je mama bolesna. Nisam očekivao da ću biti ovdje, ali smo se sada zadali i radimo. Svaki trener ima svoj potpis. I ja imam svoj. Neću ga moći utisnuti u kratkom periodu, ali ću pokušati da potpišem koliko mogu u ovom momentu. Mnoge stvari i ne treba mijenjati - istakao je Bećiragić.

Kapiten Miralem Halilović, optimista je pred duele sa Česima i Bugarima.

- Lijepo je vidjeti ova lica koja su ovdje četiri, pet godina. Uvijek se radujem doći i osjetiti atmosferu i pokušati se pripremiti za ozbiljnog protivnika, kakav je Češka. Imaju nešto slično kao mi, a tu prije svega mislim na dobru atmosferu. Pokušat ćemo se spremiti što bolje, u što boljem fizičkom stanju i nadograditi ovo što smo radili četiri, pet godina - kazao je Halilović, dodavši:

- Ovo je pvi put da se igra junski prozor. Nakon naporne sezone, uhvatiš malo odmnora, ali je u glavi da moraš ostati spreman za juni. Ali koliko je nama nezgodan, nezgodan je i drugima. Nešto novo, nešto što nismo navikli.

Halilović je naglasio da promjena selektora može biti dodatni motiv za predstojeće mečeve.

- Moramo ostati profesionalni. Novi selektor je tu i dokazuješ se, ali mi bismo se dokazivali i Bosniću da je ostao. Bio je šok za neke igrače, ali profesionalci smo, volimo našu državu - kazao je Halilović.

I Džanan Musa se zahvalio na podršci prvog dana priprema.

- Čekaju nas jako dvije teške utakmice, sa jako izmijenjenim sastavima protivnika. Ali i mi smo spremni, u dobroj smo formi i znat ćemo odgovoriti zadacima koje selektor postavi ispred nas. I da ćemo osvjetlati obraz svih Bosanaca i Hercegovaca. U treningu sam sedam do deset dana, spreman sam, ali imamo sedam dana da se pripremimo za Češku i pružimo maksimalan otpor. Nema laganih protivnika, nema opuštanja, idemo jako u svaku utakmicu, da se potučemi i da ih istučemo - rekao je Musa.

_DSC1529.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.