open-navfaktor-logo
search
Intervju
Bečarević: Mostarski Aluminij želi plin i termoelektranu
Kao direktor BH-Gasa sam još prije više od 13 godina bio u Aluminiju i dogovoreno je da Aluminij bude u sistemu Južne interkonekcije. Elektrana je bila dio tih razgovora, kazao je, između ostalog, u intervjuu za Faktor ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević. 
20.05.2023. u 17:53
get url
text
Almir Bečarević

Od bivšeg federalnog premijera ste tražili da pokaže Energoinvestovu fakturu s nabavnom cijenom plina. Jeste li o ovome razgovarali s novim premijerom i resornim ministrom? Kad će javnost znati tu cijenu?

Tačno je da sam uputio zahtjev za objavljivanje fakture Gazproma ili objave nabavne cijene gasa po kojoj dobavljač nabavlja gas od Gazproma. Zahtjev je upućen na adrese dva ministarstva - trgovine i ministarstva energije, rudarstva i industrije i nikada nikakav odgovor nisam dobio. Što znači, niti fakturu niti cijenu gasa. 

Istovremeno, Vlada FBiH je formirana prije nekoliko dana i, činjenično, nisam ponovio zahtjev za istim sadržajem. Da li i dalje stoji moj zahtjev i prema novim ministrima? Stoji i aktivan je bez obzira na to što su se članovi Vlade promijenili. 

Ujedno, iskoristit cu ovo vaše pitanje i javno zatražiti objavu ruske fakture gasa za april ili objavu ruske cijene gasa za II kvartal. Ono što još imam dodati po ovom pitanju je to da je trenutna cijena gasa na TTF-u Nizozemska 340 USD za 1000 Sm3, a cijena po kojoj se isporučuje gas Sarajevogasu od strane Energoinvesta 485 USD za 1000 Sm3.

VEZANI TEKST - Bečarević: Nema potrebe da Vlada KS učestvuje u sniženju cijene gasa, to treba uraditi samo Energoinvest

I dalje tvrdim da je posljednje smanjenje cijene gasa bilo nedovoljno i da je cijena mogla biti smanjenja u većem iznosu. Ponovno želim ukazati da se cijena gasa i danas može smanjiti i samo treba malo dobre volje. Da li volja postoji, vidjet ćemo, ali se nadam da novi članovi Vlade razumiju koliko je ovo bitno pitanje za građane Sarajeva i ovu Vladu KS.

Prostor za smanjenje cijene gasa postoji i ja neću prestati o tome pričati. Čak 10.000 naših sugrađana ima priključak, a ne koristi gas, 10.000 nasih sugrađana ima priključak i koriste gas za kuhanje i toplu vodu, a ne za zagrijavanje svojih prostora. Stotine malih privrednih subjekata ne koriste prirodni gas. Smanjite cijenu gasa i svima dobro osim dobavljaču, ali ni on neće propasti. 

BH-Gas upravlja dijelom jedinog bh. plinovoda. To entitetsko preduzeće nosilac je i projekta Južne interkonekcije, iako se spominje i osnivanje "hrvatskog plinovoda". Može li BH-Gas finansijski i na svaki drugi način iznijeti taj projekt? HDZ-ovi federalni zastupnici tvrde da je BH-Gas u dubiozi. Treba li FBiH još jedna firma koja će transportirati plin?

- FBiH ne treba novog transportera prirodnog gasa i o tome ne treba trošiti riječi. Da li BH-Gas može iznijeti projekat Južne interkonekcije? Može. Može u svakom pogledu. Na priču o dubiozi BH-Gasa mogu se samo nasmijati, ali da postoji dijelom opasnost da se BH-Gas uzdrma, to postoji. Tužba mađarske kompanije FGSZ-A i nedovoljna tarifa za potrebe projekta, to jeste određena prijetnja, ali rješiva. O tome ne trebaju voditi računa zastupnici već Uprava i Vlada FBiH. 

Ko će koristiti plin u Mostaru? Što se tiče grijanja stanovništva, to bi podrazumijevalo izgradnju toplana i višemilionska ulaganja. Mislite li da je cilj gradnja plinske elektrane za Aluminij u vlasništvu kinesko-izraelskog konzorcija?

- Aluminij Mostar ima želju već godinama da se plin dovede u krug kombinata. Ono što mnogi ne znaju je to da Aluminij troši prirodni gas i da ga je trošio u količini do 15.000.000 Sm3 godišnje.

Kao direktor BH-Gasa sam još prije više od 13 godina bio u Aluminiju i dogovoreno je da Aluminij bude u sistemu Južne interkonekcije, a putem CNG-a je počeo koristiti gas i danas ga koristi. Elektrana je bila dio tih razgovora i kako tada tako i danas. Taj Aluminij gotovo više da ne postoji, ali postoji ovaj drugi koji je preuzeo ovo što je dobro, a dobro je korištenje gasa. Ko ne razumije, ja mu ne mogu pomoći. 

Kada je u pitanju voda, šta još treba učiniti u Sarajevu? Ima li kritičnih problema? Ima li planiranih kapitalnih vodovodnih projekata u drugim općinama?

- Nadam se i želim da Sarajevo i dalje nema problem sa vodom i činit će se sve da se sistem vodosnabdijevanja unapređuje tj. obnavlja. Kredit EBRD je taj koji se sada realizuje o obnavljanju mreže. Potpisani ugovori sa načelnicima općina u KS u vrijednosti više od osam miliona KM je u funkciji obnove i razvoja vodovodne mreže. Prihode od vodnih naknada usmjeravamo ka vodovodnoj mreži. 

Kad će početi uvođenje kaliometara u KS pa da domaćinstva plaćaju grijanje koliko potroše?

- Javni poziv je raspisan i proces je krenuo. Ja bih volio da se što više naših sugrađana prijavi i da što više korisnika centralnog grijanja postavi kalorimetre. Mislim da je ovaj sistem stimulisanja, a kojim se osigurava 2/3 sredstava iz budžeta KS, tj. ovog ministarstva i Toplana Sarajevo, pravac kojim treba ići.

VEZANI TEKST - Bečarević: Od 1. aprila računi iz Toplana Sarajevo bit će umanjeni za 10 posto

Svi one kojima ne treba ovaj finansijski stimulans molim da sami uvedu kolorimetre jer energiju treba racionalno koristiti. Prozor je za provjetravanje prostora, a ne regulator topline u stanu. Energija nije jeftina, ali racionalno korištenje je imperativ za budućnost. 

Koliko bi se zgrada moglo ove i idućih godina "utopliti"? Ima li projekata, novca u budžetu i zainteresiranih donatora?

Odgovor na ovo pitanje je povezano sa prethodnim. Ako ćemo samo uljepšavati fasade, a ne postaviti i kalorimetre, onda prozor ostaje naš regulator. Sve treba učiniti na "utopljavanju" zgrada, ali treba i individualnih objekata.

Ministarstvo ima određene ideje po ovom pitanju i trenutno smo u razgovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Ja molim sve da se strpe sa odgovorom na ovo pitanje jer počeli smo definisati ove korake i ja se nadam da ćemo ubrzo izaći sa ovom idejom koji bi značila ogroman progres po ovom pitanju.

Molim i EBRD da što prije sve definišemo i napravimo korake koji će omogućiti utopljavanje zgrada i individualnih objekata, a koji neće značiti izdvajanje mnogo novca za naše sugrađane, tj. uštedama na utrošenoj energiji želimo finansirati utopljavanje. Toliko za sada o ovom pitanju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.