open-navfaktor-logo
search
Savjeti dermatologa
Beauty prednosti izolacije: Kako odmor od šminke utječe na kvalitet kože?
Dani koje provodimo u izolaciji su idealna prilika da pustimo kožu da odmori i "diše" od svakodnevne šminke i hemikalija sadržanih u njoj.
12.04.2020. u 20:55
get url
text

Prednosti nenošenja šminke su brojne, a portal The List prenio je riječi dermatologa na tu temu. Oni kažu da su benefiti odmora od šminke uistinu veliki, od smanjenja pora, alergijskih reakcija, infekcija, nestanka prištića, koža dobija prijeko potrebnu vlažnost...

Puder, rumenilo i bronzer svakako definišu lice, ali ispod površine, čestice šminke se skupljaju u porama. Udružene s onečišćenjem iz okoliša kojem je naša koža svakodnevno izložena, dovode do nakupljanja prljavštine i uzrokuju zatvaranje pora, koje se onda s vremenom počinju povećavati. Iako ne možemo napraviti ništa da promijenimo veličinu pora, odmor od šminke, kao i redovno čišćenje pora minimizirat će nakupljanje sitnih čestica unutar pora, zbog čega će one postajati sve manje, a lice će biti zaglađenije.

Što više šminke nosimo, više toksičnih stvari stavljamo na lice, a ne treba zaboraviti ni na bakterije i prljavštine koje se stvaraju na aplikatorima šminke i četkicama, bez obzira na to koliko ih redovno peremo. Svaka takva klica zatvara pore i istovremeno uzrokuje upale koje zatim dovode do pojave prištića na licu. Ukoliko takvu kožu pokušamo prekriti s još šminke, samo pogoršavamo situaciju. Dermatolozi tvrde da je šminka glavni izvor problema s kožom i aknama kod više od 30 posto žena.

Ona također može spriječiti proces prirodne obnove kože, naročito ako se dogodi da navečer preskočite ili zaboravite skinuti šminku i očistiti lice. Problem nastaje kada lice nije čisto jer je time otežan proces u kojem se mrtve stanice kože zamjenjuju novim. Mrtve se stanice tada nakupljaju pa koža postaje izrazito suha.

Odmor od šminke će dovesti i do manje alergijskih reakcija. Naime, parabeni, sulfati i metali su sastojci koje možemo pronaći u dekorativnim i preparativnim proizvodima za svakodnevnu upotrebu. Nažalost, oni su glavni uzročnici kožnih alergija. Alergije na šminku najčešće se manifestiraju u obliku iritacije, crvenila ili suhih mrlja na koži. Ako dođe do tog, odmah prestanite koristiti proizvod za koji mislite da je uzrokovao reakciju.

Iako možda zvuči kontradiktorno, preparati koji se koriste za prekrivanje bora i tamnih mrlja na licu, mogu ih još više pogoršati, tvrde dermatolozi. Tokom vremena, šminka se počinje nakupljati u bore i fine linije i tako privlači pažnju na dijelove koje pokušavamo sakriti. Umjesto nanošenja šminke, možda je bolja ideja nositi prirodan look kako bi se koža odmorila, a samim time i mi izgledali mlađe.

Premda većina nas misli da nam je šminka potrebna da bi izgledali mlađe, ona zapravo može uzrokovati i preuranjeno starenje. Na primjer, koža oko očiju je jako osjetljiva pa treba biti vrlo pažljiv kad se nanosi make up ili preparativna kozmetika. Trljanje osjetljive kože u području oko očiju uzrokuje da koža gubi elastičnost te se počinju stvarati bore, tvrde dermatolozi. Također, može doći do smanjene proizvodnje kolagena, kao i do pucanja kapilara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.