open-navfaktor-logo
search
Stavovi
"Bavite se zločinima u BiH": Tadić zahtjevom Hrvatskoj zamajava javnost i pribavlja poene zbog svojih problema
Zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Gordana Tadić, da Hrvatska preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske (HV), osumnjičene za ratne zločine tokom akcije "Bljesak", samo je zamajavanje javnosti s obzirom na to da je glavna tužiteljica u problemu u vezi s njenom smjenom.
09.08.2021. u 14:25
get url
text

Stav je ovo advokata Senada Dupovca, jednog od najzastupljenijih advokata na Sudu BiH kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

- S obzirom na to da znamo ambijent u kojem živimo, praksu Tužilaštva BiH, i praksu, odnosno ugovor, između BiH i Hrvatske po sličim pitanjima, mislim da je ovo jedno zamajavanje javnosti s obzirom na to da je glavna tužiteljica u problemima u vezi s njenom smjenom. Izabrala je ružan način za pribavljanje poena, da kao pripadnica hrvatskog naroda traži ovo, a znamo unaprijed da ništa neće biti. To je predstava za javnost u pravom smislu – rekao je Dupovac. 

VEZANI TEKST - Komšić: Ne postoji pravni osnov da Tužilaštvo BiH pokrene postupke protiv hrvatskih generala

Kazao je da su advokati koji učestvuju u predmetima ratnih zločina na indirektan način povezani sa Tužilaštvom BiH.

- Što je više optužnica, i nama se otvara više mogućnosti za posao. Nonsens je da s tim timom koji imaju gore i s tim plaćama podignu dvije optužnice. To je katastrofa. Ili recimo dođe osam povratnika iz Sirije u avionu i podigne se osam optužnica, a sve može biti jedan predmet. Dižu normu. Dakle, sve je predstava za javnost – stava je Dupovac.

Zahtjev Gordane Tadić upućen hrvatskom pravosuđu prokomentirao je i Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Poenta zahtjeva je nerad Tužilaštva BiH. Nedopustivo je da sve traje od 2006, 2007. godine. Tužilaštvo je moralo mnogo ranije pregledati prijave od strane centara službi bezbjednosti Banja Luka i Gradiška, vidjeti o čemu se radi, odbaciti ili prihvatiti. Ovako, 14-15 godina kasnije, bojim se da tu ima nekih političkih poteza, da glavna tužiteljica želi skrenuti pažnju sa problema u Tužilaštvu koji su evidentni, i da to prebaci tužilaštvu ili sudu u Hrvatskoj. Sve to djeluje dosta neozbiljno – kazao je Osmanović.

Na (ne)rad, odnosno ovakav rad Tužilaštva BiH reagirali su i iz Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", ističući da je žalosno da se Tužilaštvo BiH bavi ratnim zločinima, koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije "Bljesak", dok istovremeno u Bosni i Hercegovini stotine ratnih zločinaca nisu procesuirane.

- Prioritet u BiH bi trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH, a ne ratni zločini počinjeni na teritoriji druge države. Pozivamo Tužilaštvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom "A" Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a koji su po usvojenoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet u radu Tužilaštva BiH – naglasili su iz ovog udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.