Petak, 05.03.2021.
h

Barš demantuje Udruženje banaka: BiH nije ni na kakvoj "crnoj listi"

BiH nije ni pod kakvim sankcijama evropskih bankarskih institucija, niti smo na bilo kakvoj "crnoj listi", kaže direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš, demantirajući navode Udruženja banaka BiH da domaće banke trpe sankcije zbog neizvršavanja međunarodnih obaveza u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako nam je kazao, Baršova saznanja govore da je samo jedno udruženje banaka iz Njemačke dovelo u pitanje neke od transakcija koje su obavljale banke iz BiH. Što se tiče Evropskog udruženja banaka, BiH nije ni na kakvoj „crnoj listi“, tvrdi prvi čovjek Federalne agencije za banakrstvo.

- BiH je skinuta sa sive liste MONEYVAL-a, dok se još uvijek nalazi na sivoj listi FATF-a, s tim što je ta siva „jako svijetle nijanse“, odnosno postoje tek neznatni nedostaci koje BiH mora ispuniti da bi bila skinuta i sa ove liste, ali BiH zbog toga ne trpi nikakve sankcije. MONEYVAL i FATF su dvije ključne organizacije koje nadgledaju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Evropi – kazao je Barš.

Informacije o statusu BiH u ove dvije organizacije i nisu tako nove. MONEYVAL je još u septembru prošle godine donio odluku o skidanju BiH sa svoje „sive liste“, a tu odluku je potvrdio u septembru ove godine. Na „sivoj listi“ FATF-a, koju preuzimaju i zvanične institucije EU, nalazimo se još od juna prošle godine.

- Moguće je da su pojedine banke zbog sumnjivosti za pojedine transakcije izvršili dodatne provjere. Međutim, to ne znači da su vršili provjeru zbog stanja u BiH ili zbog neke određene domaće banke, nego zbog klijenta koji je pokušao izvršiti tu transakciju. Uostalom i domaće zakonodavstvo predviđa obavezu banaka da u određenim situacijama vrše dodatne provjere – istakao je Barš, dodavši da mu nije jasna pozadina reakcije Udruženja banaka BiH.

Što se tiče zamjerki FATF-a, u najvećoj mjeri one se odnose na harmonizaciju entitetskih zakona iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, što je potvrdio i federalni premijer Fadil Novalić.

(A. ŠARENKAPA / Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh