Avion su na aerodromu u Mahovljanima dočekali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

U prvom avionu stigli su i stručnjaci iz Rusije kao profesionalna pomoć domaćim snagama. Pomoć je uslijedila nakon što ju je Dodik zatražio od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina radi sprečavanja širenja epidemije izazvane koronavirusom, a razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

- Ovo je prva grupa naših stručnjaka, ukupno će biti tri leta, oni su ovdje došli na zahtjev rukovodstva RS da pomognu u ovoj teškoj situaciji u kojoj je RS kao i više drugih zemalja širom svijeta - kazao je Ivancov i dodao da stiže i specijalna oprema za dezinfekciju prostora što je neophodno za sprečavanje širenja virusa korona.

Odgovarajući na pitanja novinara Ivancov je rekao da su spremni da pomognu i drugom bh. entitetu Federaciji BiH, a da nije bilo zahtjeva za pomoć.

Željka Cvijanović je izrazila je zahvalnost na pomoći Ruske Federacije koja je uslijedila nekoliko dana nakon što je Dodik razgovarao sa predstavnicima ove zemlje.

Prema njenim riječima u tri aviona osim stručnjaka stići će sve ono što je u današnje vrijeme potrebno bolnicama, kao što su sredstva za dezinfekciju, respiratori, maske i slično.

Višković je rekao da je ovo više nego značajna pomoć za RS, naročito za zdravstveni sektor.

Dodik se zahvalio Putinu, Lavrovu i Ivancovu, navodeći da je čuo da tamo gdje ruski stručnjaci izvrše dezinfekciju prostora, kažu da kao da tu nije ni bilo korone.

- Veoma je važno da uđu u naše bolnice i da to sve dezinfikujemo do te mjere da bude sterilno. To je nemjerljiva pomoć, koju oni daju znamo da se i Ruska Federacija suočava sa borbom protiv korone ali nisu izostala htjenja da nama pomognu i zato sam zahvalan - kazao je Dodik.

Preporučio je Federaciji BiH da iskoriste priliku dok je oprema ovdje i od nadležnih institucija Ruske Federacije zatraže da i njima se pomogne.

- Ja ću podržati takav zahtjev i nazvaću određene ljude da se to učini i u FBiH. Mislim da je veoma je važno da ovakvi ljudi, stručnjaci uđu u njihove kliničke centre u Tuzli, Mostaru, Sarajevu - kazao je Dodik.