Četvrtak, 23.03.2023.
h

Banja Luka: Dodik sa fašistima iz stranke Marine Le Pen

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa delegacijom predvođenom šefom poslaničke grupe francuskog Nacionalnog fronta u Evropskom parlamentu (EP) i zamjenikom predsjednika grupacije u EP-u Evropa nacija i slobode Eduardom Ferrandom, saopćeno je iz Ureda predsjednika RS-a.

Dodik je informisao goste da je RS opredijeljena da se na ovim prostorima sačuva mir i da se obezbijede stabilne strukture.

Ured entitetskog predsjednika u saopćenju navodi i da je Dodik “informisao članove delegacije iz Francuske i o višegodišnjem devastiranju Dejtonskog sporazuma od strane visokih predstavnika, koje je išlo na štetu ovlaštenja Republike Srpske”, te čestitao Ferrandu i članovima delegacije “na odličnim rezultatima koje su postigli na posljednjim regionalnim izborima u Francuskoj”.

Banja Luka: Dodik razgovarao sa šefom poslaničke grupe francuskog Nacionalnog fronta u EP-u

Zahvalivši im na interesu koji pokazuju za RS, Dodik je, kako se navodi u saopćenju, “izrazio očekivanje da će kao nesumnjivo značajan faktor francuske političke scene nastaviti sa politikom koja pokazuje razumijevanje za položaj i probleme sa kojima se suočava Republika Srpska”, i dodao kako “takva izbalansirana pozicija Nacionalnog fronta prema RS otvara prostor za buduću saradnju sa ovom partijom”.

– Sagovornici su izrazili želju za što tješnjom saradnjom na svim nivoima između RS i Francuske u cjelini – navedeno u saopćenju iz Dodikovog kabineta.

Nacionalni front je desničarska politička partija u Francuskoj koju predvodi Marine Le Pen. Imaju svoje zastupnike i u Evropskom parlamentu koji djeluju u okviru političke grupe Evropa nacija i slobode, koja predstavlja jednu od grupacija sa najmanje zastupnika u EP-u, prenosi Anadolija.

Inače, politiku koju provode ova stranka i njena predsjednica Marine Le Pen mnogi u Evropi bez ustezanja zovu fašističkom.

(Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh