open-navfaktor-logo
search
Bitka za EURO
Bajević ima dobitnu kombinaciju: Da li je ovo sastav Zmajeva za Sjevernu Irsku?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra od 20.45 sati na Grbavici igra utakmicu godine.
07.10.2020. u 16:15
get url
text
get url
text

Zmajevi će u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo, koji će se igrati 2021. godine, ugostiti Sjevernu Irsku.

Selektor Duško Bajević prije okupljanja suočio se sa brojnim problemima, posebno kada je u pitanju zadnja linija.

VEZANI TEKST - Tatar pošteđen popodnevnog treninga, Zmajevi još uvijek nisu kompletni

Prvi je "otpao" Adnan Kovačević, a potom Toni Šunjić. Nakon toga, redom su stizale loše vijesti, a Bajević je ostao bez Eldara Ćivića, Ermina Bičakčića, Harisa Duljevića i Elvira Koljića. Na pripremama je utvrđeno da koljeno Miroslava Stevanovića ne može izdržati napore predstojećih utakmica...

No, i pored toga, selektor bh. tima bit će na slatkim mukama jer će imati širok kadar izuzetno kvalitetnih fudbalera koji će moći odgovoriti zadatku - bilo da igraju od prve minute ili da priliku dobiju s klupe za rezerve.

Zmajevi su tek sinoć bili kompletni, a već večeras će na Grbavici obaviti posljednji trening pred duel sa Sjevernom Irskom. Ipak, mnogo toga selektor i njegovi pomoćnici snimili su u septembarskim mečevima Lige nacija protiv Italije i Poljske.

Izvjesno je, ne bude li nekih nepredviđenih okolnosti, da će na golu biti Ibrahim Šehić, dok Bajević u zadnjoj liniji ima jednu dilemu, kod koje će mu odgovor ponuditi doktor Reuf Karabeg i njegov medicinski tim.

Naime, iskusni povratnik Ervin Zukanović ima manjih problema sa povredom, a ukoliko ne dobije zeleno svjetlo za nastup na Grbavici, od prve minute trebao bi zaigrati Anel Ahmedhodžić. Preostale tri pozicije u zadnjoj liniji su gotovo sigurne. Desno će biti Branimir Cipetić, lijevo Sead Kolašinac, dok će na poziciji lijevog stopera zaigrati Siniša Saničanin.

Bajević će imati i širok izbor kada je u pitanju vezni red. Povratnik Miralem Pjanić (zbog koronavirusa nije ga bilo protiv Italije i Poljske) siguran je u startnoj postavi dok bi mu društvo na sredini terena trebala praviti dvojica od ove trojice igrača - Amir Hadžiahmetović, Gojko Cimirot i Stjepan Lončar.

Ukoliko selektor odluči da "spustimo loptu" vrlo je izvjesno da će trojac na sredini terena činiti Pjanić - Cimirot - Hadžiahmetović. S druge strane, Lončareva prednost je visina, jer znamo da Sjeverna Irska, kao i ostale otočke reprezentacije, gaji fudbal koji se temelji na "preskakanju" sredine terena.  

Na desnom krilu bi trebao biti Edin Višća, dok je još "otvoren konkurs" za lijevo krilo. Prvi na listi je Rade Krunić, ali nije isključeno da priliku dobije i Amer Gojak, koji je ranije znao odigrati na ovoj poziciji, ili Deni Milošević, a ozbiljno se nameće i Dino Hotić...

Mjesto u vrhu napada rezervisano je za kapitena Edina Džeku, a priliku s klupe čekat će Armin Hodžić, Smail Prevljak i Milan Đurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.