open-navfaktor-logo
search
Ekstremista
Australac Tyler Jakovac optužen zbog poticanja na ubistva "nebijelaca, Jevreja i muslimana"
Australac Tyler Jakovac (18) optužen je za krivična djela povezana s terorizmom nakon što su sudski dokumenti pokazali da je pozivao na ubistvo "nebijelaca, Jevreja i muslimana".
10.12.2020. u 12:41
get url
text

Kako su naveli lokalni mediji u četvrtak, australijska federalna policija objavila je da je muškarac iz grada Alburyja s juga Novog Južnog Walesa "tokom 2020. godine redovno koristio forume društvenih medija i aplikacije za komunikaciju kako bi ohrabrio druge ljude da čine nasilna djela u znak podrške ekstremno desničarskoj ideologiji".

Jakovac je uhapšen u srijedu ujutro u svom domu nakon što je policija pokrenula istragu o njegovoj prepisci putem interneta.

Kako navodi ABC News, priveden je nekoliko sati nakon što je navodno objavio komentare na mreži, sugerirajući da je "spreman da bude uključen u slučaj s mnogo žrtava".

Istražitelji zabrinuti zbog sadržaja prepiski

- Istražitelji su se zabrinuli zbog sadržaja nekih prepiski tog muškarca, koji je navodno ukazivao na spremnost da počini nasilno i krivično djelo - navodi se u saopćenju australijske policije.

- Jedini cilj naših aktivnosti bio je pružiti sigurnost zajednice sprečavanjem daljeg planiranja, priprema ili djelovanja ovog čovjeka koji bi mogli rezultirati napadom u Australiji - rekao je Scott Lee, pomoćnik šefa australijske federalne policije za borbu protiv terorizma.

Jakovac je optužen po dvije tačke - za podsticanje nasilja nad članovima ili grupama i zagovaranje terorizma - i ako mu se dokaže da je kriv, može biti zatvoren do 12 godina za svako krivično djelo. Slučaj će se voditi na lokalnom sudu u Alburyju, a prvo ročište bi se trebalo održati 26. februara.

Australijska policija također tvrdi da je Jakovac "dijelio uputstva za pravljenje bombi i izrazio podršku ekstremističkoj ideologiji putem šifriranih poruka".

Parlament započeo istragu o porastu ekstremizma

Ovaj slučaj se pojavio u momentima kada je australijski parlament započeo istragu o porastu ekstremizma i radikalizma ekstremne desnice u zemlji.

- Zajednički odbor za obavještajne i sigurnosne poslove započeo je istragu o ekstremističkim pokretima i radikalizmu u Australiji, u skladu sa zadatkom ministra za unutrašnje poslove - saopćeno je na stranici Parlamenta.

Istraga je pokrenuta na zahtjev opozicione Laburističke partije.

- Desničarski ekstremizam je naša realnost. Prijetnja raste. Zbog toga su laburisti tražili da se istraže prijetnje desničarskog ekstremizma - rekla je na Twitteru senatorica Kristina Keneally.

Istraga o ekstremističkim pokretima i radikalizmu u Australiji bi trebala biti završena do aprila 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.