open-navfaktor-logo
search
Godina od inicijative
Arnauta ignorišu i stranačke kolege: Općina Centar nije ni odgovorila o promjeni naziva spornih ulica
Oko 30 općina i gradova u Bosni i Hercegovini duže od godinu odbija odgovoriti na inicijativu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za izmjenu naziva ulica, škola, trgova, parkova i drugih javnih površina i institucija, koje nose ime onih koji su u Drugom svjetskom ratu sarađivali sa fašistima i nacistima.
21.02.2022. u 07:51
get url
text

Ovo je vidljivo iz odgovora na zastupnička pitanja koja redovno objavljuje Parlamentarna skupština BiH.

Inicijativu je predložio zastupnik Naše stranke u bh. Parlamentu Damir Arnaut, a među općinama koje, prema podacima PSBiH, nisu odgovorile na njegova pitanja je i Općina Centar Sarajevo na čijem je čelu potpredsjednik Naše stranke Srđan Mandić.

Upravo na području ove općine postoje ulice čije bi nazive, prema Arnautovoj inicijativi, trebalo promijeniti. Riječ je o ulicama Mustafe Busuladžića i Muhameda Pandže, koje, prema podacima dostupnim na web stranici Općine Centar, i dalje postoje.

VEZANI TEKST - Naša stranka pomnožila Arnauta sa nulom: Ništa od promjena naziva ulica, Busuladžićeva ostaje u Centru

Inicijativa je usvojena sredinom januara prošle godine, a potom je Arnaut uputio pitanja svim općinama i gradovima da li su dobili inicijativu, ima li među nazivima ulica "spornih" imena i hoće li ih promijeniti. S obzirom na to da brojne općine nisu odgovorile, upućena je i urgencija.

No i nakon toga je ostalo onih koji su se oglušili, među njima i sarajevska Općina Novi Grad, gdje postoji ulica Sulejmana Paćariza Hodže i škola Mustafa Busuladžić, a čeka se odgovor i iz Mostara, grada u kojem ulice koje nose nazive po fašisti Mili Budaku, komadantu ustaške Crne legije Juri Francetiću, ustaškom aktivisti Ivi Zeleniki Tovarniku, Đuri Spuževiću, Rafaelu Bobanu, Mladenu Lorkoviću i Anti Lokiću.

Odgovore Arnautu je dostavilo oko 110 općina i gradova. Većina tvrdi da nemaju spornih naziva ulica.

Iz Čajniča su pak odgovorili da kod njih postoje ulice koje spominje Arnaut. Na pitanje hoće li ih mijenjati naveli su da, ako Zastupnički dom Parlamenta BiH dostavi prijedloge za promjenu naziva ulica, poduzet će potrebne radnje "u skladu s važećim propisima" i uz učešće stručnjaka i institucija da se odaberu adekvatna imena.

U Istočnoj Ilidži u nekoliko naselja imaju ulice Ravnogorska i Draže Mihailovića. Iz ove općine su skrenuli pažnju Arnautu da zakonom o lokalnoj samoupravi skupština općine ima isključivu nadležnost za određivanje i promjenu naziva ulica.

VEZANI TEKST - Ostaju li Draža Mihailović, Mile Budak: Općine u BiH rekle šta misle o promjeni naziva ulica

Među odgovorima koji su pristigli nedavno su oni iz Općine Bosanski Brod iz koje kažu da će inicijativu poslati mjesnim zajednicama na izjašnjenje pa ako bude saglasnosti da će eventualno mijenjati nazive.

Iz Breze su Arnauta uputili da pogleda na web stranici njihovu odluku koja se odnosi na nazive ulica, a Visoko je poslalo spisak svojih ulica, moguće da Arnaut sam ocijeni ima li spornih naziva.

Iz Istočnog Novog Sarajeva u odgovoru na urgenciju tvrde da nisu ni dobili inicijativu pa će odgovoriti kada je dobiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.