open-navfaktor-logo
search
Strateški projekat
Angažirani stručnjaci na iznalaženju rješenja za Blok 7, Parlamentu FBiH se moraju dostaviti prijedlozi
Javno preduzeće Eletroprivreda BiH je angažiralo tim stručnjaka za iznalaženje najboljeg rješenja za prevazilaženje nastalih problema u vezi sa gradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, navode za Faktor iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.
31.10.2021. u 07:54
get url
text

Dodaju i kako je Parlament FBiH zatražio da mu se dostave prijedlozi rješenja od JP Elektroprivreda BiH u čijoj direktnoj ingerenciji su sve procedure Ugovora.

Informisanje Parlamenta FBiH 

Podsjećamo, strateški projekat u Bosni i Hercegovini, izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla je pod svojevrsnim znakom pitanja jer kineski konzorcij, koji je bio najbolji ponuđač na međunarodnom tenderu za gradnju bloka, nije u mogućnosti ispuniti ugovorne obaveze. Naime, konzorcij se obavezao da će u budući blok preko partnera Alstom i Siemens, instalirati kotao, turbinu i generator, američke kompanije General Electric (GE), no ova je kompanija zatvorila svoje fabrike.

Blok 7 bi trebalo da bude najveća poslijeratna investicija u energetski sektor teška 1,4 milijarde KM.

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se na 272. sjednici upoznala sa Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktuelnoj situaciji na realizaciji EPC Ugovora za izgradnju Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla. Ova informacija je dostavljena Parlamentu Federacije BiH radi informisanja i eventualnog davanja određenih uputa u vezi s nastalom situacijom u realizaciji ovog ugovora. Svojim Zaključkom od 14.9.2021. godine Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH se upoznao sa Informacijom o aktuelnoj situaciji na realizaciji EPC Ugovora za izgradnju Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla i zatražio dostavljanje prijedloga rješenja o kojem bi se Dom trebao izjašnjavati - navode iz Vlade FBiH i dodaju:

- S ciljem realizacije Zaključka Kolegija Zastupničkog doma FBiH, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zatraženi su prijedlozi rješenja od JP Elektroprivreda u čijoj direktnoj ingerenciji su sve procedure Ugovora. Prema trenutnim informacijama Elektroprivreda BiH angažirala je i eksterni tim stručnjaka koji im pomaže da, u skladu sa Ugovorom, iznađu najbolja rješenja za prevazilaženje nastalih problema, te zaštite interese Elektroprivrede BiH u Ugovoru o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla – EPC ugovorom.

Podsjećaju kako su problemi u realizaciji Ugovora nastali jer potpisnik ugovora tj. izvođač nije u mogućnosti ispoštovati svoj dio obaveza iz potpisanog Ugovora, u konkretnom slučaju isporuku od podizvođača ključne opreme iz projekta.

VEZANI TEKST - Šta ako propadne projekat Blok 7: Kako će FBiH vratiti 214 miliona KM avansa uplaćenog Kinezima

Srednje rješenje 

U svom nedavnom obraćanju građanima putem Facebooka premijer Federacije BiH Fadil Novalić je poručio kako ne dolazi u obzir odustajanje od Bloka 7.

- Uputit ćemo u Parlament FBiH da se povede rasprava oko daljnje sudbine Bloka 7. Mislim da će se naći neko srednje rješenje, da će se General Electric zamijeniti nekim kineskim isporučiocem opreme, da će cijena u tom smislu biti nešto jeftinija - rekao je tada, između ostalog, Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.