open-navfaktor-logo
search
Sud u SAD-u
Američko-bosanski državljanin optužen zbog pružanja materijalne podrške tzv. Islamskoj državi
Muškarac iz Kentuckyja koji je navodno pohađao kamp za obuku militantne grupe  tzv. Islamska država u Siriji optužen je u ponedjeljak, 20. decembar, na američkom saveznom sudu, nakon što je nedavno deportiran u Sjedinjene Države, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.
21.12.2021. u 22:43
get url
text

Savezni sud u Kentuckyju otpečatio je u ponedjeljak optužnicu kojom se dvojni američko-bosanski državljanin tereti za pružanje materijalne podrške tzv. Islamskoj državi. Optuženik je također optužen za vojnu obuku u militantnoj organizaciji, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom 2015. godine.

U junu 2014. godine, Mirsad Haris Adem Ramić (31) iz Bowling Greena u Kentuckyju s još dvojicom muškaraca napustio je Sjedinjene Države i otišao u Istanbul kako bi podržali tzv. Islamsku državu, saopćilo je Ministarstvo pravde, pozivajući se na sudske dokumente.

Sva trojica su potom kupila avionske karte za turski grad Gaziantep u blizini granice sa Sirijom. Odatle su prešli granicu kako bi se pridružili tzv. Islamskoj državi, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Nakon što se pridružio, Ramić je navodno pohađao kamp za obuku gdje je prošao vojnu i fizičku obuku te naučio pucati iz puške AK-47.

Federalni istražni biro (FBI) došao je do fotografija Ramića na teritoriju tzv. Islamske države koje ga prikazuju u maskirnoj odjeći i kako stoji ispred kamioneta opremljenog protuzračnim naoružanjem zastavom tzv. Islamske države, dodalo je Ministarstvo pravosuđa.

Nakon što su se pridružili militantnoj skupini, Ramić i njegovi pratitelji ostali su u međusobnom kontaktu i razgovarali su, između ostalog, o Ramićevoj prisutnosti u Rakki u Siriji i njegovoj upotrebi protivzračnog oružja za napad na avione.

Ramić je bio zatvoren u Turskoj i deportiran u Sjedinjene Države. Stigao je u četvrtak navečer, 16. decembra, i prvi put se pojavio na sudu u ponedjeljak.

U Siriji je navodno bio u jedinicama Rama Abdullaha Pazare, koji je također porijeklom iz BiH i koji je otišao u Siriju iz SAD-a, gdje se pridružio militantima tzv. Islamske države gdje je i poginuo.

Ako bude osuđen za kaznena djela, Ramiću prijeti maksimalna kazna od 50 godina zatvora, novčana kazna od 750.000 dolara i doživotni nadzor u slučaju puštanje na slobodu, javio je Reuters, prenosi Glas Amerike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.