Na sastancima sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, Blinken je rekao da je Bidenova administracija obavijestila Kongres o svojoj namjeri da obezbijedi 2 milijarde dolara dugoročnog stranog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 njenih susjeda, uključujući članice NATO-a i regionalne sigurnosne partnere, koji su u "najvećoj potencijalnoj u opasnosti od buduće ruske agresije". 

Oko milijardu dolara od tog iznosa će otići Ukrajini, a ostatak će biti podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, saopćio je State Department.

To će pomoći tim zemljama da se "odbrane od novih prijetnji njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu” kroz jačanje njihove vojne integracije sa NATO-om i suprotstavljanje "ruskom utjecaju i agresiji" navodi se u saopćenju.

- Ova pomoć još jednom pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost budućnosti Ukrajine kao demokratske, suverene i nezavisne države, kao i sigurnosti saveznika i partnera širom regiona - navodi State Department.