open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Američka ambasada: Prijetnje Schmidtu "odvratne i neopravdane"
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na prijetnje smrću visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu upućene na jučerašnjem takozvanom narodnom skupu "Sloboda".
21.04.2022. u 15:46
get url
text

VEZANI TEKST - Sa Dodikovog skupa u Banjoj Luci Christianu Schmidtu prijetili smrću

Naime, tokom skupa okupljeni su zapjevali kada se pojavio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, prijeteći smrću visokom predstavniku stihovima "O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubiće te lole vrljikama".

Američka ambasada ocijenila je ove prijetnje kao "odvratne i neopravdane".

- Sjedinjene Države podržavaju slobodu govora i mirno okupljanje. Po svemu sudeći, većina građana koji su se okupili u Banjoj Luci na takozvanom protestu "Sloboda" koristila je ova prava odgovorno.

Nažalost, iz video snimka događaja jasno je da drugi nisu, uključujući i one koji su izveli pjesmu u kojoj se prijeti nasiljem visokom predstavniku.

Kakvo god imali mišljenje o visokom predstavniku, prijetnje nasiljem protiv njega u bilo kom obliku, uključujući pjesmu, su odvratne i neopravdane. Ispravna reakcija zrelog i odgovornog političkog lidera kada se suoči s ovakvim ponašanjem je da ga osudi i preduzme korake da ga zaustavi, a ne oprosti - naveli su iz Američke ambasade.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.