open-navfaktor-logo
search
Nakon poplava
Ambasador Pakistana u BiH posjetio Merhamet i zatražio pomoć
Ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Akhtar Jamil Rao posjetio je danas Merhamet, gdje ga je ugostio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac.
14.09.2022. u 14:30
get url
text

Ambasador je informirao Vrbanjca o situaciji u Pakistanu nakon poplava koje su pogodile ovu zemlju te je zatražio pomoć Merhameta.

- Puno sam čuo o 'Merhametu', o značaju ove organizacije te o vašim humanitarnim akcijama i projektima u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu. Narodu Pakistana je danas neophodna pomoć naših prijatelja, kako bismo se lakše nosili s posljedicama katastrofalnih poplava koje su pogodile moju zemlju i moj narod - kazao je ambasador Akhtar Jamil Rao.

Vrbanjac je informirao pakistanskog ambasadora da će Merhamet pokrenuti akciju za prikupljanje pomoći za Pakistan.

Tim povodom će, kako je kazao, biti otvoren humanitarni broj, namjenski račun, a pomoć će se prikupljati i putem Merhametovih humanitarnih kasa.

- Merhamet će akciju prikupljanja pomoći za Pakistan provoditi u svim našim organizacionim jedinicama u zemlji i inostranstvu - kazao je Vrbanjac.

Podsjetio je da je Merhamet 2006. godine, nakon zemljotresa koji je pogodio Pakistan, ovoj zemlji uputio pomoć vrijednu 500.000 konvertibilnih maraka (KM) te da je od tih sredstava napravljena škola, koja nosi ime prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Vrbanjac je pozvao građane Bosne i Hercegovine da i ovoga puta pokažu solidarnost te da se zajedničkim snagama pomogne građanima Pakistana na pogođenom području, navedeno je u saopćenju Merhameta.

U Pakistanu su monsunske kiše izazvale stravične poplave u kojima je dosad smrtno stradalo najmanje 1.200 osoba, od kojih je oko 400 djece.

Gotovo trećina Pakistana sada je pod vodom. UN procjenjuje da je oko 33 miliona Pakistanaca, odnosno svaki sedmi stanovnik, pogođen poplavama, s više od 500.000 uništenih ili oštećenih kuća.

Poplave su odnijele 700.000 grla stoke i oštetile više od 3,6 miliona hektara usjeva, uništivši žetvu pamuka, pšenice, povrća i voća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.