open-navfaktor-logo
search
Prošlo deset godina
Ambasada SAD o presudi Sejdić i Finci: BiH mora osigurati politička prava za sve građane
Građani BiH ne smiju se naviknuti na puko obilježavanje godišnjica i vlasti BiH moraju izmijeniti Ustav i ukloniti diskriminirajuće odredbe
22.12.2019. u 11:31
get url
text

Bh. zvaničnici moraju poduzeti konkretne korake kako bi se riješilo pitanje presude Sejdić i Finci. Neuspjeh u rješavanju problema diskriminatorske prakse ne pogađa samo Rome i Jevreje, niti samo manjine. Ovom diskriminacijom pogođene su sve etničke skupine, poručeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, povodom 10 godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci.

Iz Ambasade SAD-a u BiH podjećaju kako je danas tačno 10 godina od historijske presude te kako se, nažalost, 10 deset godina nakon donošenja ove presude, ništa se nije promijenilo.

- Građani BiH ne smiju se naviknuti na puko obilježavanje godišnjica bez konstruktivnog djelovanja. U tom smislu, vlasti BiH moraju izmijeniti Ustav i ukloniti diskriminirajuće odredbe kako bi se osigurala jednaka prava za sve građane - istaknuto je.

Podjećaju kako neuspjeh u rješavanju problema diskriminatorske prakse ne pogađa samo Rome i Jevreje, niti samo manjine. 

- Ovom diskriminacijom pogođene su sve etničke skupine: Srbi koji žive u Federaciji BiH, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Republici Srpskoj, stanovnici Distrikta Brčko koji žele glasati u Federaciji ili Republici Srpskoj, svi koji se ne žele izjasniti kao pripadnici bilo koje etničke grupe, stanovnici Mostara, kao i pripadnici svih manjina širom BiH kojima je onemogućeno da u potpunosti sudjeluju na izborima u BiH. To je neprihvatljivo - poručeno je iz američke ambasade. 

Dalje se navodi kako bh. zvaničnici moraju poduzeti konkretne korake kako bi se riješilo pitanje presude Sejdić i Finci i presuda u drugim relevantnim slučajevima ECHR-a.

- Civilno društvo, a posebno predstavnici manjinskih skupina, moraju biti dio tog procesa. Kao što je navedeno u Mišljenju EU iz maja ove godine, BiH mora poduzeti istinske reforme kako bi osigurala da svi građani učinkovito ostvaruju svoja politička prava. Provedba presude Sejdić i Finci pitanje je ljudskih prava. Osiguravanje jednakih prava za manjine ne umanjuje prava drugih. Američka ambasada još jednom ističe da je poštivanje i promicanje prava i temeljnih sloboda pojedinca neophodan preduvjet za stvaranje stabilnog, mirnog i prosperitetnog društva. Američka ambasada spremna je pomoći, ali pokretačka snaga procesa ostvarivanja jednakih prava za sve mora doći iz BiH i od njenih građana -  zaključeno je u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.