open-navfaktor-logo
search
O Dodikovim izjavama
Ambasada SAD-a: Postojanje entiteta je ovisno o postojanju BiH
Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su, tvrde iz Ambasade SAD-a, zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom
01.08.2019. u 13:03
get url
text

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u srijedu je u intervjuu za RTRS govorio o, između ostalog, mogućnosti organiziranja novog referenduma u entitetu RS, ovaj put o mogućnosti "samoopredjeljenja srpskog naroda", odnosno secesije tog bh. entiteta.

S tim u vezi je od građana entiteta RS zatražio da "stanu iza njegove politike" te da, kada ih pozove, "ispune svoju građansku dužnost putem referenduma".

- Ja ne mogu sada da kažem kad će to doći, ali svakako će jednog dana doći. Mi moramo da budemo svjesni toga, da je to naše pravo, da nema toga ko to može nama da spriječi i ja hoću da ohrabrim naše ljude da razmišljaju o tom planu – poručio je Dodik, naglasivši da entitet RS već ima sve potrebne odlike državnosti.

Ambasada SAD-a, s druge strane, ne dijeli njegovo mišljenje i stav SAD-a po pitanju najavljene mogućnosti secesije entiteta RS je, kazali su nam, dobro poznat i nepromijenjen.

- Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se bilo koji od eniteta otcijepi. Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma – kazali su za Faktor iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Postojanje bilo kojeg od dva entiteta, dodaju, u potpunosti je ovisno o postojanju BiH.

- Status BiH kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim zakonom – zaključuju iz Ambasade SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.