open-navfaktor-logo
search
Nakon Općih izbora
Ambasada SAD-a o formiranju vlasti: Razgovarali sa šefovima nekih stranaka jesu, a šta su tražili?
Vodi li Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini razgovore sa političkim strankama i liderima u vezi s formiranjem vlasti? Ima li pritisaka na stranačke lidere da pojedine stranke budu izostavljene iz buduće vlasti, šta Ambasada zapravo pokušava uraditi i s kojim ciljem? Pitanja su to o kojima se spekulira ne samo nakon Općih izbora, već i prije nego su održani 2. oktobra. 
28.10.2022. u 19:18
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Amerikanci otvoreno guraju izbacivanje SDA iz vlasti, to traže od Nikšića i Efendića

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na FTV-u izjavio da ima informacije o tome kako se od predsjednika pojedinih stranaka traži da postupe po željama Amerikanaca. Ništa što javnost manje-više nije znala, samo je Komšić taj koji je eksplicitno potvrdio da se razgovori vode i da su pred određene stranačke lidere izneseni i neki zahtjevi. 

- Većina evropskih zemalja drži se tu po strani. Diplomatski mudro šute, a u diplomatiji je to neodobravanje. S druge strane, činjenica jeste da Amerikanci otvoreno guraju izbacivanje SDA iz vlasti. To je ono što mi je rekao Nikšić, to je ono što mi je rekao Efendić. Da se od njih traži da ne idu sa SDA - izjavio je Komšić. 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, o tome se nije javno izjašnjavao nakon Komšićeve izjave, dok je Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, promptno reagirao još sinoć. 

VEZANI TEKST - Nakon Komšićevog istupa oglasio se Efendić: Od mene niko ništa ne traži

Iz Ambasade SAD-a potvrđuju da je bilo razgovora o formiranju vlasti sa domaćim akterima na političkoj sceni, ali ne preciziraju sa kojima. Također, na naše pitanje o Komšićevim tvrdnjama, Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a se nije eksplicitno izjasnio, ali su obrazložili s kojim ciljem se Ambasada SAD-a upliće u pitanje formiranja vlasti u BiH. 

- Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne, efikasne i odgovorne vlasti na svim nivoima koje će osigurati konkretnu dobrobit za građane ove zemlje. To uključuje usvajanje reformi nephodnih da bi se BiH integrirala u euroatlanske institucije, te da bi se odgovorilo na probleme kao što su inflacija, korupcija i cijena energenata. Ovo zahtijeva uspješno i pravovremeno formiranje vlasti. Nažalost, politički lideri u Federaciji BiH nisu uspjeli formirati vladu 2018. godine i time su uskratili glasačima njihova demokratska prava kao i pravo na odgovorno rukovođenje.

Na sastancima koje smo sada imali sa političkim liderima isticali smo da bi još jedan neuspjeh u implementaciji izbornih rezultata i formiranju funkcionalnih vlasti narušio stabilnost i sigurnost BiH te dodatno ugrozio njene šanse za napredak. 

Pozvali smo političke lidere da ispune svoje obaveze prema građanima BiH, naglašavajući da će SAD smatrati odgovornim pojedince koji namjerno opstuiraju funkcionalnost institucija.

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

Politički lideri su odgovorni za formiranje koalicija na državnom i entitetskim nivoima, a koje su neophodne za formiranje vlasti.

Interes SAD-a u BiH je dugoročan i jasan: podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Podržavamo institucionalnu integraciju BiH u euroatlantsku zajednicu nacija. Formiranje funkcionalnih, efikasnih i odgovornih vlasti preduvjet je za ostvarivanje ovih ciljeva - navodeno je u odgovoru Faktoru iz Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu. 

Formiranje nove vlasti na nivou FBiH u skladu sa izbornim rezultatima 2018. godine, kao što je jvnosti poznato, opstruirao je HDZ uvjetujući taj proces usvajanjem izmjena Izbornog zakona na način koji bi osigurao takozvano legitimno predstavljanje naroda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.