open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Ambasada Hrvatske kritikovala ZDF zbog emisije o Schmidtu: Osuđujemo navode da je Hrvatska odgovorna za genocid
Ambasada Republike Hrvatske u Njemačkoj reagirala je na satiričnu emisiju ZDF-a posvećenu visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, najoštrije osuđujući "navode u emisiji prema kojima je Hrvatska odgovorna za genocid".
20.02.2023. u 19:00
get url
text
ZDF, Schmidt

Inače, Zweites Deutsches Fernsehen, ZDF, javni je televizijski kanal u Njemačkoj sa sjedištem u Mainzu.

VEZANI TEKST - Njemački satiričar posvetio emisiju Schmidtu: Gdje on odlučuje, tu više ni trava ne raste!

Hrvatska ambasada u Njemačkoj na Twitteru je istaknula kako se čini da su tvrdnje iznesene u emisiji rezultat napada "etno-nacionalističkih lobističkih krugova na OHR koji imaju za cilj potkopati razumijevanje između tri konstitutivna naroda u BiH i sabotirati formiranje vlasti u zemlji".

- Uprkos satiri, takve neistine su neprihvatljive za Hrvatsku, državu članicu EU i NATO koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma - piše na Twitteru hrvatska ambasada u Njemačkoj te dodaje da Hrvatska snažno zagovara evropski i NATO put BiH upravo da bi se oslabili upravo takvi "ekstremistički glasovi".

Državni kanal u Njemačkoj – ZDF jednu svoju satiričnu emisiju skoro u potpunosti posvetio je visokom predstavniku Christianu Schmidtu, predstavljajući ga kao super heroja "koji u Bosni i Hercegovini podržava srpske i hrvatske nacionaliste".

U ovoj emisiji je, između ostalog, zaključeno kako "ljubitelji velike Hrvatske i velike Srbije bi radije da od Bosne prave malu Bosnu, pa "Božiji predstavnik" u Sarajevu, visoki predstavnik Christian Schmidt, mora sad da se pobrine za mir".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.