open-navfaktor-logo
search
Citirao dijelove izvještaja
Alkalaj: Schmidtu nije dopušteno da se obrati, BiH se suočava sa egzistencijalnom prijetnjom
Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a kazao je kako pozdravljaju usvajanje Rezolucije i produženju mandata ALTHEA-i.
03.11.2021. u 21:39
get url
text

Istakao je kako BiH kao država domaćin ima dobru saradnju sa tom organizacijom i da misija ima mandat da se očuva mir i stabilnost u BiH, a naročito u vrijeme trenutne duboke političke krize.

VEZANI TEKST - Ambasadorica SAD-a u UN-u: Put kojim Dodik ide je opasan, prekinuti sa zapaljivom retorikom

- Trebalo bi mnogo vremena da se opiše ono što se trenutno dešava u BiH, izvještaj visokog predstavnika u BiH realno predstavlja situaciju. BiH se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom. Milorad Dodik ne ugrožava samo mir i sigurnost u BiH i regiji već i Dejtonski sporazum. Dodik je pozvao na jednostrano povlačenje iz sporazuma kojima su na nivo države prenesene ovlasti, uključujući vojsku, poreze i zakonodavstvo, kao i obavještajne službe. Najavio je novi ustav Republike Srpske. Prema tom planu, sat bi se vratio 15 godina unazad kad nije postojala zajednička vojska, Obavještajno sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu - kazao je između ostalog Alkalaj.

Istaknuo je da to nije moguće prema postojećem Ustavu i zakonima BiH.

- Dodik je otkrio svoj plan o, kako je kazao, "nezavisnosti Republike Srpske unutar BiH". Prema Ustavu BiH Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje - kazao je Alkalaj.

VEZANI TEKST - Usvojena rezolucija o BiH u UN-u: Produžen mandat EUFOR-u

Alkajal je kazao kako je Dodik čak blokirao Predsjedništvo BiH da donese odluku prema kojoj bi se angažirale Oružane snage BiH u gašenju požara čime je, kako je kazao Alkalaj, ugrozio živote građana BiH. 

- Smatramo to jako problematičnim. Samo da kažem. Nije jedini problem u RS-u. U Federaciji BiH već tri godine ne možemo formirati novu vladu i nastaviti nužne reforme na putu prema EU. Moje obraćanje je sumiran izvještaj visokog predstavnika Schmidta kojem nije dopušteno da govori - kazao je Alkajal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.