open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo finansija
Aljović: Ovogodišnji budžet FBiH nije prenapuhan, naslonjen je na realne parametre i jeste rekordan
Alija Aljović, pomoćnik federalnog ministra finansija u Sektoru za budžet i javne rashode, za Faktor objašnjava zašto se ovogodišnji budžet Federacije BiH od 5,6 milijardi KM može nazvati rekordnim. Osvrnuo se na komentare opozicije koja u javnosti tvrdi da je budžet "prenapuhan" zbog inflacije i da on nije pokazatelj stvarnog stanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.
31.03.2022. u 07:46
get url
text

- Budžet je sačinjen na jednoj vrlo konzervativnoj osnovi, što podrazumijeva da su projekcije prihoda sačinjene jako oprezno, uvažavajući sve ove rizike i neizvjesnosti sa kojima se suočava bh. ekonomija. I to nam je prevashodno bila vodilja kada smo pristupali prihodovnoj strani budžeta, da prihode planiramo na realnoj osnovi. I apsolutno ne stoji konstatacija da je budžet "prenapuhan".

Budžet je zasnovan na pozitivnom kretanju svih makroekonomskih parametara. To podrazumijeva da smo se oslonili na rast bruto domaćeg proizvoda, očekuje se da će se kretati u iznosu od sedam posto. Radi se o realnom BDP-u, ne nominalnom - objašnjava Aljović.

Dodaje da je industrijska proizvodnja u prošloj godini iznosila 9,8 posto, a čiji je rast u prvom kvartalu ove godine od 3,4 procenta.

- Posljednji zvanični podatak rasta BDP-a krajem trećeg kvartala je 9,1 posto, tako da nam ti parametri daju za pravo da planiramo nešto veće prihode u odnosu na 2021. godinu. Rastu prihodi od doprinosa, a na koje inflacija nema utjecaja, što nam daje za pravo da su ovi prihodi više nego realni.

S druge strane, što se rashoda tiče, skoro sve kategorije rashoda su planirane u većem iznosu nego ranijih godina. Prije svega novac predviđen za penzije je povećan za 102 miliona KM - kaže Aljović.

Ukazuje da su za boračke kategorije predviđena sredstva u iznosu koji obuhvata uvećanje naknada.

- Uvećan je iznos za poljoprivredu za 19 miliona KM i iznosi rekordnih 106 miliona KM. Na ovo bih dodao i 4.000.000 KM koje smo izdvojili za podjelu plavog dizela, što je Vlada FBiH na nedavnoj sjednici utvrdila. Direktno za poljoprivredu je ukupno predviđeno 110 miliona KM.

Transferi za niže nivoe vlasti su planirani u do sada najvećem iznosu, a to je 239 miliona KM.

Transferi za raseljene i povratnike su utvrđeni u iznosu od 45,4 miliona KM, a što je za 21 milion KM više u odnosu na prethodne godine - rekao je Aljović i dodao kako je uvećan iznos za kulturu i sport.

- Prvi put je planirano pet miliona KM za dovršetak izgradnje Srednjoškolskog centra Travnik, problem koji je prisutan dugi niz godina trebalo bi da bude riješen u ovoj godini. Kada je riječ o socijalnim transferima, u toku je donošenje zakona o podršci porodicama sa djecom - govori Aljović.

Upitali smo Aljovića kako smo došli do rekordnog budžeta. Da li je on posljedica pozitivnih pokazatelja u FBiH, povećanoj uplati doprinosa i poreza.

- Evidentno je da je 2021. godina bila godina oporavka od krize uzrokovane koronavirusom i mi smo već u 2021. godini ostvarili značajno veće iznose prihoda nego u ranijim godinama. Dakle, prošla godina je, kada su prihodi u pitanju, prevazišla 2019. godinu.

Apsolutno sam slobodan da kažem da je budžet naslonjen na realne parametre, na pozitivna ekonomska kretanja koja imamo u Bosni i Hercegovini, i na povećan broj zaposlenih u Federaciji BiH i očekuje se veći iznos uplate doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH - rekao nam je Aljović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.