navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kosovo

Albert Bardhi, slijepi Kosovar: Učenje Kur'ana mu promijenilo život

Dok se njegovi prsti lagano kreću po listovima njegove omiljene knjige, ispisane slovima u sistemu sa šest tačaka Albert Bardhi kaže da njegov život nije isti od kada je počeo čitati Kur'an

Objavljeno: 18.05.2019. u 14:01
get url
text

Alberta Bardhija, 31-godišnjaka iz Glogovca, činjenica da ne vidi ne sprečava da već tri godine čita Kur'an na albanskom jeziku, štampan Brajevom azbukom - reljefnim pismom za slijepe. Osnovno i srednje obrazovanje Bardhi je završio u školi za slijepe i slabovidne - Resursni centar "Dr. Xheladin Deda“ u Peći, jedinoj školi na Kosovu koja nudi obrazovanje za ovu kategoriju ljudi.

Dok se njegovi prsti lagano kreću po listovima njegove omiljene knjige, ispisane slovima u sistemu sa šest tačaka, Bardhi u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da njegov život nije isti od kada je počeo čitati Kur'an i da bi volio da ga pročita i na arapskom jeziku.

-Vjerujte da nemam riječi za opisati, ne mogu naći riječi. To je nešto veliko. Dobro je što postoje mogućnosti i za nas slijepe da čitamo Kur'an, odnosno veliko je zadovoljstvo nema sumnje po ovom pitanju - kaže Bardhi.

Osim čitanja Kur’ana i posta Albert Bardhi, koji živi u sedmočlanoj porodici, tokom ramazana u svojoj kući i klanja, dok centralnu džamiju u Glogovcu posjećuje svakog petka, kako bi klanjao džuma namaz. Njegova najveća želja na ovom svijetu je da bude odgovoran.

-Samo da sa ovog svijeta izađem čistog obraza, sa oproštenim grijehovima. Ovo je najveća želja za mene na ovom svijetu - kaže Bardhi.

Bardhi je Kur’an napisan Brajovom azbukom dobio od Udruženja slijepih Kosova. Tom udruženju je 2013. godine Islamska zajednica Kosova podijelila 20 Kur’ana napisanih Brajovom azbukom. Inače, Kur'an u Brajovoj azbuci na albanskom jeziku štampan je prvi put prije 15 godina.

Albanski alfabet na jeziku tačaka pripremili su Dilaver Zgjani i Liri Kamberi, na osnovu francuske abecede Luisa Brailla objavljene 1837. godine, dok je kao zvanična abeceda slijepih u Albaniji usvojena 1963. godine.