- Vakcina nije povezana s većim rizikom tromboembolije, no nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i vakcine - dodala je Cooke, piše ema.europa.eu.

Dodala je kako EMA "ne može isključiti postojanje veze između vakcine i zgrušavanja krvi".

Napomenula je da ovakve situacije nisu neobične i da su očekivane te da se nuspojave moraju pratiti.

Stanja kod kojih još nije isključena veza s vakcinacijom AstraZeneca vakcinom

- Ima nekih nesigurnosti. Viđali smo neke vrlo rijetke slučajeve koji opisuju specifične neobične slučajeve kombinacije tromboze, trombocitopenije i krvarenja. U nekoliko slučajeva mali su se ugrušci javili u krvnim žilama u prvih sedam do 14 dana nakon vakcinacije – kazala je.

Istakla je da se to stanje zove diseminirana intravaskularna koagulacija.

- U nekoliko slučajeva vidjeli smo i ugruške u krvnim žilama koji izvlače krv iz mozga. To je stanje poznato kao cerebralna tromboza venskih sinusa. To su stanja povezana s niskim nivoom trombocita u krvi, što je poznato kao trombocitopenija, i dokazi koje imamo u ovom trenutku nisu dovoljni da bismo sa sigurnošću mogli reći jesu li ovi štetni događaji povezani s vakcinom ili nisu. Odbor će nastaviti prikupljati još informacija o ovim stanjima, uključujući više studija i držat ćemo ih pod vrlo pomnim nadzorom – naglasdila je Cooke.

Zaključak je da je vrlo važno da su takvi događaji rijetki.

Kada se javiti ljekaru

EMA je objavila i popis simptoma za koje treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave unutar nekoliko sedmica od vakcinacije:

- kratkoća daha,

- bol u prsima ili trbuhu,

- otečenost ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozi,

- jaka glavobolja ili zamućen vid nakon vakcinacije,

- krvarenje koje ne prestaje,

- više malih modrica, crvenih ili ljubičastih, ili krvnih plikova.

Ljekarima treba napomenuti informaciju o nedavnom vakcinisanju, dodaju iz EMA-e.