open-navfaktor-logo
search
Moraju "otimati" od HDZ-a
Ako formiraju vlast: Kako da "Osmorka" ne bude bošnjačka reprezentacija?
Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) i ostatak "Osmorke" predstavljat će bošnjačku reprezentaciju u vlasti sa HDZ-om i SNSD-om ukoliko budu u prilici da tu vlast i formiraju, što u najvećoj mjeri zavisi od toga ko će imati većinu u klubovima u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. 
21.11.2022. u 16:16
get url
text

- Princip "vlasti naroda" kojeg je HDZ-u i SNSD-u isporučila SDA jeste poguban za državu i naposljetku sam bošnjački narod. Ukoliko bude "Osmorka" dio vlasti onda mora imati multietničku reprezentaciju na izvršnim pozicijama i ne smije pristati na logiku "bošnjačke kvote" - komentira Dino Mustafić, reditelj i jedan od osnivača Naše stranke. 

Princip formiranja vlasti, kako na državnom tako i na entitetskim novoima, isporučili su ustavi i zakoni, a ne SDA. To kako će stranke koje formiraju vlast ispregovarati i na kakve nacionalne kvote će pristati ili neće, zavisi isključivo od njih. Recimo, SDA kojoj Mustafić isporučuje baš sve što smatra negativnim, u Vladi FBiH je imala ministra koji se izjašnjava kao Srbin, Desnicu Radivojevića, koji je kasnije "igrao" za SDP.  Ali, to "proigravanje" kada su u pitanju etničke kvote ne može biti na štetu bilo kojeg konstitutivnog naroda, jer tako kažu zakoni. 

- Vladu čine: premijer / predsjednik Vlade Federacije koji ima dva zamjenika, iz različitih konstitutivnih naroda koji se biraju iz reda ministara i ministri.

Vlada Federacije se sastoji od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer / predsjednik Vlade iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

Nakon potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini najmanje 15 posto članova Vlade Federacije mora biti iz jednog konstitutivnog naroda. Najmanje 35 posto članova Vlade mora biti iz dva konstitutivna naroda. Jedan član Vlade mora biti iz reda ostalih - jasno je navedeno u Zakonu o Vladi FBiH. 

Ukoliko "Osmorka" bude dio vlasti ona može, kako to navodi Mustafić, imati multietničku reprezentaciju, ali pod uvjetom da im to šef HDZ-a Dragan Čović dozvoli ili ako ljepše zvuči - pod uvjetom da se za to izbore. "Osmorka" ne može biti multietnička ili nebošnjačka reprezentacija na račun bošnjačke kvote, to je valjda jasno iz zakonskih odredbi. Da bi "Osmorka" izbjegla etiketu bošnjačke reprezentacije morala bi od HDZ-a uzeti makar jednu hrvatsku poziciju u Vladi FBiH, a za to su šanse minimalne. Od tri ministra iz reda Srba, HDZ će vjerovatno, kao i dosad, insistirati da makar jedna pozicija pripadne njima, dok stranke iz "Osmorke" mogu računati na dvije ili jednu, u zavisnosti od toga ko će još biti parter u vlasti na nivou FBiH. Isti slučaj je i sa aktuelnom Vladom FBiH gdje su dva ministra iz reda Srba iz SBB-a, a treći iz HDZ-a. 

Vlada FBiH, primjera radi, na čelu sa Nerminom Nikšićem imala je ministre Hrvate iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu (SDP) isključivo iz razloga što HDZ tada nije činio vlast, već su hrvatsku kvotu dijelili sa strankom Radom za boljitak i HSP-om. Tada, 2013. godine, Vladi FBiH na čelu sa Nikšićem izglasano je nepovjerenje i išlo se na imenovanje nove vlade, a pozadina cijele priče je bila da se HDZ ipak uvede u Vladu FBiH. Na to nije pristajao tadašnji predsjednik FBiH Živko Budimir (HSP). Nikšićeva vlada je dočekala kraj mandata, Budimira su odveli u zatvor zbog optužbi koje nisu imale veze sa formiranjem vlade, mada se u javnosti spekuliralo da je baš to bio razlog. Kasnije je pravomoćno oslobođen.

U Vijeću ministara BiH slična je situacja. 

- Ukupni sastav Vijeća ministara će u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će se u skladu s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućih su iz različitih naroda. U sastav Vijeća ministara ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara iz člana 24. ovog zakona mora se osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih - stoji u Zakonu o Vijeću minstara BiH. 

VEZANI TEKST - Kako je Čović samozvane ljevičare i liberale, SDP i NS, zacementirao u bošnjačku reprezentaciju, a oni pristali

Da bi "Osmorka" dokazala kako nisu bošnjačka reprezentacija, nužno bi bilo da dobiju bar jednu hrvatsku ili srpsku poziciju među ministrima, što će reći da im HDZ,  SNSD ili koje god stranke sa srpskim i hrvatskim predzakom koje budu činile vlas te pozicije ustupe. Imenovati Srbina ili Hrvata iz svoje kvote ministarstava ne mogu, jer one pripadaju Bošnjacima. 

Suštinski "Osmorka" može skinuti etiketu bošnjačke reprezentacije u vlasti prvenstveno ako na to pristane Dragan Čović, odnosno njegova stranka HDZ i njegova nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.