Ako Bog da, kad Adis doktorira, vodit će izborni štab i "očistiti" SBB

objavljeno: 10.01.2018. u 16:52

Adis Arapović, zvijezda nevladinog sektora, postao je najčešće spominjana osoba u medijima i na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini nakon zvaničnog obznanjivanja da je dio tima Saveza za bolju budućnost - Fahrudin Radončić, i to u udarnom terminu Federalne televizije (FTV). Neupućenima to je bilo iznenađenje, premda je takvih malo. 

Osim najave da će prvo doktorirati, Arapović je, po vlastitom priznanju, preskočio niz stepenica u toj stranci, pa će odmah zauzeti jedno od čelnih stranačkih mjesta. Vodit će izborni štab SBB-a. Ispravka, "ako Bog bude tako htio", vodit će izborni štab SBB-a u ovoj godini sve do izbora. Davao je Arapović, otkako javnost zna za njega, interesantne i intrigantne izjave, analizirajući rad svake vlasti. Ne dao Bog da mora analizirati svoje izjave u prvim danima stranačkog života. Više bi se obrušio na sebe, nego na premijera Fadila Novalića, čije su riječi često bile predmetom negativnih komentara. 

U stranačkom i političkom životu, a naročito kad ste dio vlasti, bilo bi bolje ne oslanjati se previše na Božiju volju i pomoć, nego na vlastito znanje i sposobnost. Osim toga, nije li Fahrudin Radončić, šef SBB-a, čovjek koji je najčešće u javnosti spominjao demokratizaciju stranaka? Pa se postavlja logično pitanje, osim Božije volje, ima li u SBB-u nekakv statut i organi stranke koji odlučuju o unutarstranačkim procesima? Na Arapovićevom primjeru bi se dalo zaključiti da ih nema. Arapović je našao svoju djetelinu s četiri lista, oličenu u supruzi stranačkoj potpredsjednici Adisi Omerbegović-Arapović, pa mu ona SBB-ova i ne treba. 

Naime, u izjavi za N1 Arapović je kazao kako je do sada o svom stranačkom angažmanu razgovarao samo sa suprugom. Sa Radončićem, kojeg i ne drži za lidera budući da je u "Poštenom" na FTV-u replicirao Srđanu Puhalu rekavši da lidera nema, još nije razgovarao. U to čisto sumnjamo, ali hajde da mu vjerujemo. A ako mu vjerujemo, to znači da SBB, sada i definitivno, ide na privatizaciju i da će biti talac jednog bračnog para. To neminovno znači unutarstranačke sukobe i raskole, a već se spekulira da će se najugroženijim osjetiti Damir Arnaut, glavni SBB-ov strateg za mnoga pitanja. 

Žestoko je krenuo Arapović. Najavio je i unutarstranačke čistke. S tim u vezi dva su pitanja: Kako takve odluke može donositi samostalno ili sa suprugom, budući da se za "čišćenje korova unutar SBB-a" valjda pitaju i organi SBB-a, a drugo pitanje je: Otkud korov uopće u SBB-u? Nije li Radončić sve vrijeme gradio imidž stranačkog šefa koji oko sebe okuplja sve same eksperte, ljude dokazene u realnom sektoru, ljude sa bogatim karijerama kakav je, kako voli isticati, i sam? Ili, znači li Arapovićeva samouvjerenost u medijskim istupima da je od šefa dobio signal da napravi čistku? U tom slučaju, mnogi SBB-ovci bi se u narednom periodu mogli osjećati kao na iglama. 

Mnogo je Arapovićevih izjava za analizu, ali ovom prilikom samo o najzanimljivijem. Već u prvim danima zvaničnog SBB-ovanja Arapović je itekako uvježbao logiku i retoriku te stranke, pa eto SBB i ne vidi baš kao velikog igrača u vlasti. Kaže da SBB nije bio nikada "na vrhu vlasti, iako je činio vladajuću koaliciju na svim nivoima". Što će reći, SBB do sada još nije imao svog čovjeka u Predsjedništvu BiH, što je njihova najveća neostvarena želja. Bog zna najbolje, ali izgleda da i neće.