Nedjelja, 27.09.2020.
h

Akcija Urban: Zbog čega je uhapšena bivša uprava ETF-a?

Prije tačno godinu časopis Stav objavio je članak o namjeri aktuelnog rukovodstva Elektrotehničkog fakulteta da prodaju zemlju u vlasništvu ove institucije na kojoj bi se trebao graditi hotel Hilton.

Sve osobe koje je tada Stav spomenuo u članku jutros su uhapšene u okviru operativne akcije kodnog naziva „Urban“, usmjerene protiv organiziranog kriminala.

Uhapšeni su Fahrudin Oručević, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta, prodekan Irfan Turković, vještak Kenan Softić, vlasnik firme Lake Nedžad Bubica, Enes Begović, bivši uposlenik Općine Novo Sarajevo i Lamija Maglić-Stajić, službenica za inspekcijske poslove u Općini Novo Sarajevo.

Naime prema pisanju Stava u oktobru prošle godine, Elektrotehnički fakultet vlasnik je atraktivne parcele koja se nalazi na Marijin Dvoru, prekoputa današnjeg SCC-a. Ova parcela zanimljiva je mnogima već godinama, a prije tri godine Firma LAKE uspjela je s tadašnjom upravom Fakulteta potpisati i sporazum prema kojem dobija u vlasništvo ovih pet dunuma višemilionske vrijednosti, a da zauzvrat renovira zgradu u krugu Kampusa koju ETF praktično iznajmljuje od Univerziteta.

Tokom rekonstrukcije ugovor s Univerzitetom o korištenju objekta u Kampusu bio je pri kraju pa je čudno kako su se čelnici Fakulteta, zajedno s bivšim ministrom obrazovanja, usudili početi milionski projekt u tuđoj zgradi i pred istek ugovora?!

Građevinci kompanije LAKE ispunili su svoju obavezu, renovirali su objekt ETF-a, ali vlasnik Nedžad Bubica, čiji je brat Jusuf Bubica bio ministar u prošlom sazivu Vlade KS, još nije dobio obećano zemljište. Po mnogo čemu spornu transakciju stopiralo je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo koje nije dalo saglasnost da se pet dunuma u Kotromanića ulici uknjiži kao vlasništvo firme Nedžada Bubice, uz obrazloženje da je ova nekretnina vlasništvo Kantona, a ne ETF-a, ali i uz ocjenu da je izvođač radova na zgradi ETF-a u Kampusu nezakonito izabran. U cijeli projekt, uz članove bivše uprave ETF-a, bili su uključeni i neki članovi ranijeg saziva Vlade KS, ministar obrazovanja Husein Oručević prije svih.

Član bivše Vlade KS, u kojoj je premijer prvo bio Fikret Musić (SDP), a potom od novembra 2012. godine Suad Zeljković (SDA), u razgovoru za Stav kazao je kako je riječ o dobro osmišljenom političko-rođačkom planu da se imovina Kantona da u bescijenje, pri čemu bi profitirale obje strane: naručilac radova i izvođač.

VEZANI TEKST - SIPA uhapsila sedam osoba u akciji "Urban": Među uhapšenim i bivši ministri, inspektori i dekani

- Nemam dokaza o materijalnim motivima članova uprave ETF-a, bivšeg ministra obrazovanja i drugih iz Vlade, ali se iz dokumenata vidi da su o izboru izvođača radova u Kampusu i o dodjeli zemljišta na Marijin Dvoru na prvom mjestu odlučivali ministar obrazovanja Oručević (SDP), koji je i profesor na ETF-u, i tadašnji dekan ETF-a Narcis Behlilović. Za sve su imali političku saglasnost premijera i nekoliko članova Vlade da se to i završi. Nije im uspjelo jer je, kad je po okončanju sanacije zgrade ETF-a, 2014. godine zatražena konačna saglanost Vlade na sporazum kojim se zemljište na Marijin Dvoru daje u vlasništvo LAKE-u, utvrđeno da je rekonstrukcija u Kampusu urađena kršenjem Zakona o javnim nabavkama, ali i konstatirano da ustupanje zemljišta na Marijin Dvoru, kao imovine Kantona, može odobriti samo kantonalna Skupština, a nikako nekakva neformalna radna grupa u kojoj su ljudi međusobno i rodbinski povezani, a neki su njeni članovi rodbinski povezani i s bivšim premijerom – kazao je tada.

Famozna radna grupa, koja je sredinom 2012. godine prvo odlučila da će obnovu zgrade ETF‑a platiti ustupanjem pet dunuma na Marijin Dvoru, a potom taj posao povjerila Bubicinoj firmi, spomenuta je i u izvještaju Pravobranilaštva, usvojenom 9. septembra ove godine u Skupštini KS, piše Stav. Pravobranilaštvo nije moglo utvrditi ko je radnu grupu formirao, ali je utvrdilo da su njenim odlukama nastale i obaveze i štete po Kanton. U sastavu te radne grupe, koja je formirana 20. juna 2012. godine, bili su: ministar obrazovanja Fahrudin Oručević kao predsjednik, zamjenik predsjednika i dekan ETF-a Narcis Behlilović, članovi: prodekan ETF‑a Irfan Turković, advokat Mehmed Spaho i Ljiljana Prelčec, sekretar Ministarstva obrazovanja.

No, naknadno se tvrdilo da je bilo nemoguće ustanoviti ko je imenovao ovu komisiju, a Pravobranilaštvo je tvrdilo da komisija nije imala pravo raspolaganja zemljištem.

U cijeloj priči sporna je i cijena zemljišta. 

Iako je sporazumom dogovoreno da će se izgradnja i rekonstrukcija zgrade ETF-a finansirati isključivo iz sredstava izvođača radova i to ne u manjem iznosu od 2 miliona KM pravobranilac Kemal Karić tvrdi da je aneks ugovora rađen jer je povećana vrijednost radova koje je LAKE izveo na zgradi ETF-a. Da su radovi u konačnici premašili vrijednost „ne manju od dva miliona maraka“ potvrdio je za Stav i bivši dekan Behlilović. On je rekao da su kompaniju LAKE radovi obnove zgrade ETF-a u Kampusu koštali 3,1 milion KM, a da je vrijednost zemljišta u Kotromanića ulici, kojim im je posao trebao biti plaćen, procijenjen na 2,5 miliona KM. 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh