open-navfaktor-logo
search
Delić u Tužilaštvu
Akcija policije na Sokocu: Nakon teškog ubistva Bate Milinkovića privedeno 27 osoba
Radeći na dokumentovanju krivičnog djela teško ubistvo Miroslava Milinkovića, zvanog Bato, koje se dogodilo prošle sedmice na Sokocu, pripadnici MUP-a RS-a priveli su 27 osoba sa područja Sokoca.
12.06.2023. u 11:26
get url
text

Pretresene su kuće, stanovi, pomoći i drugi objekti na više lokacija na području Sokoca i tom prilikom pronađena je i oduzeta određena količina oružja i municije.

Akcija je provedena pod nadzorom Okružnom javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. 

Kako se navodi u saopćenju MUP-a RS-a, nakon završene kriminalističke obrade, svi privedeni su pušteni na slobodu.

- Rad na ovom predmetu se nastavlja - naveli su iz MUP-a RS-a.

U međuvremenu, osumnjičeni za ubistvo Milinkovića, Stefan Delić, zvani Kurda (1993), iz bolnice Kasindo prebačen je u Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, gdje će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog, potvrđeno je iz Tužilaštva. 

SCREENSHOT/RTRS

- Okružno javno tužilaštvu u Istočnom Sarajevu je preuzelo osumnjičeno lice S. D. koje će biti ispitano od strane postupajućeg tužioca. Nakon ispitivanja osumnjičenog lica, postupajući tužilac će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora - naveli su iz Tužilaštva.

Milinković, osoba koja se dovodi u vezu sa takozvanim kavačkim klanom, ubijen je u srijedu usred dana na Sokocu, a policija je uhapsila Stefana Delića, koji je u razmjeni vatre s Milinkovićem ranjen, te Sašu Karadžića, koji važi za desnu ruku Ognjena Orašanina Orasa, koji važi kao osoba bliska suprotstavljenom "škaljarskom klanu".

Orašanin je trenutno u bjekstvu nakon što je izbjegao hapšenje u akciji "Šakal" koja je provedena na Sokocu krajem prošle godine. Tada je hapšen i jučer uhapšeni Karadžić.

Svi akteri obračuna višestruki su povratnici u krivičnim djelima i kao takvi prolaze kroz službene policijske evidencije.

Ubijeni Milinković osoba je protiv koje je MUP RS-a u decembru prošle godine podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog pokušaja teškog ubistva odbjeglog Orašanina.

Izvještajem su obuhvaćeni i Darko Elez, Radoje Zvicer, te još jedbna osoba.

Oni se sumnjiče da su po prethodnom dogovoru i planu nabavili i ispod vozila koje je koristio Orašanin postavili eksplozivnu napravu, u namjeri da je aktiviraju u trenutku kada se on bude nalazio u vozilu.

Radi se o vozilu "ford galaxo" koji se vodio na Saši Karadžiću, a koristio ga je Orašanin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.