open-navfaktor-logo
search
Potraga na vodi i kopnu
Akcija na rijeci Bosni: Sve raspoložive snage iz BiH, pojačane kolegama iz Turske, tragaju za nestalim radnikom
Veliki broj pripadnika spasilačkih službi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Turske, od jutros je na terenu na širem području Žepča, gdje tragaju za nestalim radnikom firme Cengiz Insaat. 
13.11.2021. u 13:00
get url
text

Kako su nam kazali spasioci na terenu, u toku je opsežna potraga na vodi i na kopnu, a u njoj su angažovane sve raspoložive spasilačke službe.

Pripadnicima gorskih službi spašavanja i civilne zaštite jutros su se pridružila i 22 pripadnika turskog AFAD-a (Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske), koji su sinoć, po pozivu firme Cengiz stigli u Bosnu i Hercegovinu.

{$galerijaFotografija}

- Na terenu su bukvalno svi. Angažovane su sve stanice Gorske službe spašavanja FBiH i Gorske službe spašavanja u BiH, pripadnici spasilačke službe Wolf Foča, AFAD, Federalna i lokalna civilna zaštita, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, radnici firme Cengiz Insaat, volonteri koje je okupio gradonačelnik Zenice... Angažovani su svi mogući resursi, ali nažalost, zasad nema rezultata - kažu naši sagovornici s terena.

VEZANI TEKST - Tim AFAD-a iz Turske pomoći će bh. spasiocima u potrazi za nestalim građevinskim radnikom

Svi oni jutros su se okupili u Žepču, te napravili plan potrage i podijelili se u zone koje će svako od njih pretraživati. 

Potraga se vrši čamcima na vodi, teren se pretražuje i dronom, a Federalna uprava civilne zaštite osigurala je i sonar.

Vodostaj Bosne dosta je pao u odnosu na proteklih nekoliko dana, ali, nažalost, ni to zasadnije pomogolo u pronalasku nestalog radnika. 

Nesreća se dogodila u ponedjeljak, 8. novembra, kad su radnici pali sa krana, sa deset metara visine, u nabujalu rijeku Bosnu u blizini Topčić Polja, nedaleko od Žepča.

Nakon toga je za njima, organizirana potraga. Tijelo jednog od radnika, državljanina Turske (43 godine), spasioci su prekjučer pronašli u rijeci Bosni, dok se za drugim stradalim radnikom i dalje traga. 

Potraga Žepče, radnik Cengiza, 13.11.2021.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.