open-navfaktor-logo
search
Konvoj krenuo jutros
Akcija "1.000 ramazanskih paketa": Pokazati povratnicima da nisu sami
Ono što je najvažnije jeste da se na tim područjima osigura sigurnost i osnove za svakodnevni život, a u nekim područjima još uvijek nema ni struje, ni vode, rekao je Alanović iz Rijaseta IZ u BiH
25.05.2019. u 09:28
get url
text

Rijaset Islamske zajednice u BiH i BBI banka u saradnji s partnerima nastavljaju tradiciju podjele "1.000 ramazanskih paketa" za povratničke porodice. Konvoj kamiona jutros je iz Klasa u Sarajevu krenuo u tri pravca, javlja Anadolu Agency (AA).

Ibrahim Alanović, rukovodilac ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, naglasio je da se podjela paketa za vrijeme ramazana organizuje već petu godinu zaredom te da je vrijednost donacije skoro 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

{$galerijaFotografija}

- Naše povratnike, koji su se vratili na ova područja, u toku ramazana svake godine neko iz IZ posjeti, na određeni način im pokažemo da nisu sami i da nisu zaboravljeni. Ono što je najvažnije jeste da se na tim područjima osigura sigurnost i osnove za svakodnevni život, a u nekim područjima još uvijek nema ni struje ni vode. Zato je najveća obaveza države, odnosno društva, da se ova populacija koja je u najvećoj potrebi ne zaboravi i da se o njima konstantno vodi briga - kazao je Alanović i dodao:

"Nažalost, na tim područjima, gdje su se vratili povratnici, nema dovoljno posla, što je garancija da bi tamo ostali i opstali, odnosno da bi povratak bio održiv. Naravno, većina tih povratnika su stari i iznemogli. Zato je obaveza prije svega države, društva u cjelini i naravno Islamske zajednice da im pomogne, da vodi računa o njima, da ih obilazi i da je cijelo vrijeme u kontaktu s njima."

Muamer Salkić, vršilac dužnosti direktora sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke, naglasio je da se raduje što se nastavlja tradicija podjele ramazanskih paketa te je pojasnio da se u njima nalaze prehrambeni i higijenski proizvodi.

- Sretni smo što i ove godine možemo u ovom mubarek mjesecu ramazanu učestvovati zajedno s Rijasetom Islamske zajednice i našim partnerima u pomoći. Da ovom akcijom pokažemo saosjećanje s drugima, da pomognemo i unesemo radost u domove povratničkih porodica. Nadamo se da će ovaj primjer slijediti i druge kompanije i da time uljepšamo domove i ove ramazanske i bajramske dane za naše povratnike - rekao je Salkić.

Podjela ramazanskih paketa će se obaviti na tri rute: Kupres - Livno - Duvno - Glamoč, Prnjavor - Bosanska Gradiška - Banja Luka - Kotor Varoš i Rogatica - Žepa - Višegrad - Rudo.

Akcija "1.000 ramazanskih paketa", 25.05.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.