open-navfaktor-logo
search
Prvi "prozvan"
Ahmić otvoreno: Očekivao sam da me smijene, i Fortina supruga je tražila da ne radi u trijažnom centru
Prvi potez koji ću napraviti kada preuzmem funkciju premijera Kantona Sarajevo bit će smjena direktora Doma zdravlja KS Muhameda Ahmića iz BOSS-a, izjavio je Edin Forto.
08.12.2020. u 21:01
get url
text

- Šokantno je kako se vodi primarna zdravstvena zaštita i način upravljanja je loš u Domu zdravlja KS. Zdravstvo mora doživjeti preobražaj. Mislim da je potrebno maknuti neke poticaje što je tjeralo neke ljude da uđu u naš zdravstveni sistem. Moramo izmaći ambiciji pojedinaca koji se bave sobom – izjavio je Forto za TVSA.

Muhamed Ahmić na početku razgovora istaknuo je da je iznenađen izjavom Forte, a evo i zbog čega.

- Njegova izjava od Domu zdravlja je netačna, neobjektivna, paušalna i zlonamjerna. Ovo što je izjavio više govori o njemu nego o Domu zdravlja na čijem sam čelu. Nije sporno da vlast ima mehanizme kojim će mijenjati direktore, ali mislim da su sporni ciljevi i razlozi zbog kojih se ti mehanizmi koriste. Tvrdim da je Dom zdravlja KS od svih zdravstvenih ustanova napravio najveću reorganizaciju u svom radu. Napravili smo trijažne punktove, uzimamo briseve na koronavirus, a to nije obaveza domova zdravlja, organizovali Covid-ambulante i centre. Pod nadzorom Doma zdravlja KS bio je i karantin u studentskom Domu Bjelave. Dom zdravlja ima i ambulante u migrantskim centrima Ušivak i Blažuj. Dakle, u potpunosti smo odgovorili na potrebe pandemije i nismo pitali je li to naša nadležnost, već smo se trudili da pomognemo našim pacijentima, a kojih je kroz domove zdravlja do sada prošlo 1,7 miliona – kaže Ahmić.

Čim je preuzeo ovu funkciju, 14. aprila je imenovao Krizni štab Doma zdravlja KS i nakon toga su dobili da organiziraju način rada u ambulantima i Covid-centrima i tada dolazi do prvih problema, dodaje direktor.

- Postojali su određeni otpori uposlenika u smislu ko je taj ko može da radi ne samo u Covid-centru ili ambulantama, već i u trijažnim punktovima. Neki uposlenici su tražili od mene da im zaštitim prava iz radnog odnosa. Stomatolozi su se obratili Zdrastvenoj inspekciji i tražili mišljenje da ne rade u trijažnim centrima. Jedna od njih koja je to tražila bila je Emina Forto, supruga budućeg premijera Edina Forte. Ona radi kao stomatolog u Domu zdravlja "Omer Maslić". Međutim, bilo je dosta stomatologa koji su pristali i radili u trijažnim centrima, bez obzira na činjenicu da je Zdravstvena inspekcija podržala zahtjev stomatologa da ne rade u trijažanim centrima. U vrijeme pandemije koronavirusa mislim da se ne treba pozivati na neka radnička prava već da svi radimo svoj posao – ističe Ahmić.

Funkciju v. d. direktora Ahmić je preuzeo 9. aprila 2020. godine. Na ovu funkciju došao je na prijedlog BOSS-a. Kaže da nije član ni jedne političke partije, a za generalnog direktora je izabran nakon raspisanog konkursa. Kada je preuzeo funkciju, zadržao je sve direktore koje je zatekao u u domovima zdravlja u općinama. To su uglavnom, kaže, bili direktori koje su došli na prijedlog SDP-a, i jedina smjenu koju je napravio bila je u Domu zdravlja Ilidža. Dodaje da ga ne interesuje političko opredjeljenje bilo koga jer oni kao tim moraju raditi za dobrobit pacijenata, a ne za vlastite interese ili političke partije.

Bilo je mnogo problema oko takozvanog puta pacijenta u nastojanjima da se građanima pruži bolja usluga. Kako to komentirate?

- Bespotrebno se ispolitizirala priča o putu pacijenta. Mislim, da je svaki pacijent dobio odgovarajuću uslugu koja mu je bila potrebna. Od jula nemamo ministra zdravstva Kantona Sarajevo i to je još jedan problem u obavljanju našeg posla. Nije imenovan Upravni odbor Doma zdravlja KS. Imali smo velikih problema u nabavci opreme za uposlenike. To smo rješavali što smo dobijali donacije od pojedinaca, preduzeća i nekih općina. Vlada KS napravila je kasnije sporazum sa UNDP-om o nabavci potrebne opreme za zaposlene koje sada imamo u potrebnim količinama – kaže Ahmić.

Problem manjka zaposlenih ljekara, medicinskih sestara, tehničara, vozača, pa čak i radnika na održavanju higjene domova zdravlja prisutan je već dugo i prije pojave koronavirusa.

- Angažovali smo i sedam naših pulmologa koji su bili u penziji. Broj uposlenika koji je bio zaražen koronavirusom varirao je i u jednom trenutku bilo ih je 118 koji su zbog infekcije i izolacije bili na bolovanju. Podaci od jučer su da je broj uposlenika koji su odsutni zbog koronavirusa 85 - zaključuje Ahmić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.