open-navfaktor-logo
search
Bačen novac
Afera "teška" 836.000 KM potresa MUP KS: Selimović odobrio pogrešne pancire, skontali 18 mjeseci poslije!?
Afera nabavke pogrešnih 369 balističkih prsluka (pancira), "teška" 861.301 KM potresa MUP Kantona Sarajevo i o tome se naravno šuti. 
21.10.2021. u 17:29
get url
text

Prema informacijama Faktora, grupa ponuđača - konzorcij Danial'S i Koteks iz Tešnja, uredno je u predviđenom roku isporučio prsluke, koje je Komisija odabrala, a policijski komesar Nusret Selimović odobrio, te potpisao Ugovor. 

Sve ovo događalo se 2019. godine. 

Komisija koju je formirao Selimović uredno je preuzela balističke prsluke, a potom je izvršeno i plaćanje. 

{$galerijaFotografija}

Međutim, godinu i po poslije, shvatili su da su nabavili pogrešne pancire!? 

Kako je navedeno u Ugovoru, nabavka pancira izvršena je 25. aprila 2019. godine. Rok za isporuku bio je 10 dana. Kupljeni panciri razduženi su kao neupotrebljivi 4. oktobra ove godine.

Komesar Selimović formirao je posebnu komisiju koja je bila zadužena da pregleda kupljene pancire. Ova komisija je poslala izvještaj kako su svi ispravni i da je sve urađeno u skadu sa tenderskom dokumentacijom. Nakon toga izvršeno je i plaćanje. 

Potom je uslijedila raspodjela po policijskim upravama. Manji broj pancira dostavljen je i Jedinici za specijalističku podršku MUP-a KS. Nekoliko pripadnika koji su ih oblačili skrenuli su pažnju da to nisu balistički prsluci koji su njima potrebni. 

Komesar Selimović je potom povukao sve pancire, te je nakon pregleda ustanovljeno da ih 304 ne zadovoljava, a 65 zadovoljava policijske potrebe. 

Krivice tešanjske firme nema, oni su kao dobavljači ispunili sve što je od njih traženo Ugovorom, te nemaju niti jednog razloga da vraćaju novac. Ko će onda odgovarati za bacanje 836.000 KM budžetskog novca? 

Da bi sebe opravdao i zamazao oči unutar MUP-a, Selimović je prema informacijama Faktora naložio i krim-istragu u ovom slučaju, iako je on taj koji je stoji iza svega -  formirao komisiju, potpisao Ugovor i naložio plaćanje. 

Ugovor - nabavka pancira MUP KS
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.