open-navfaktor-logo
search
Politička trgovina
Afera "Snimci" trese USK: Šta kažu zastupnici o nuđenim foteljama, oglasilo se i Tužilaštvo
U posljednje vrijeme u javnosti su se pojavili snimci telefonskih razgovora u kojem navodno predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti. U tim snimcima se u kontekstu nuđenja pozicija spominju opozicioni zastupnici takozvane "Četvorke", Vildana Alibabić (Naša stranka), Zikrija Duraković (PoMAK), te nezavisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić, koje smo i kontaktirali i pitali o čemu se radi.
15.02.2022. u 14:07
get url
text
Skupština USK

Na jednom objavljenom audiosnimku govori se o mitu koji bi se navodno ponudio opozicionim zastupnicima, a oni "neće ni da čuju".

VEZANI TEKST - Pojavio se još jedan snimak na kojem navodno Halkić nudi mito i pozicije u USK, on negira

- Najgore što mi trenutno od tri čovjeka s kojim razgovaramo neće nijedan, Vildana, Zikrija, Maršal, neće Kantarević ni da čuje... Tri dana sam sjedio po četiri sata s Vildanom... Samo treba jedno od to četvero da kaže hoću mito, mi damo, hoću ceste, mi damo – između ostalog se čuje na snimku na kojem navodno govori Razim Halkić (SDP).

Na drugom snimku koji se potom pojavio navodno Halkić sagovorniku priča između ostalog da je "Muriću dao zdravstvo". Drugi snimak možete poslušati ovdje.

Zikrija Duraković je za Faktor rekao da se nada da sve ovo neće završiti samo na puštanju u javnost tih izjava, te da će "istražni i pravosudni organi preuzeti funkcije zbog kojih su osnovani".

- Na snimku se čuje da ljudi neće, a sinoć smo čuli na koji način je riješeno zdravstvo. Na snimku se spominje Amir Murić, zastupnik i direktor Doma zdravlja u Cazinu. To je prošle godine bila isto kriza oko budžeta, na isti način su pokušali riješiti – dodao je Duraković.

Na pitanje da li im je nuđeno mito i pozicije, Duraković je odgovorio da je "Četvorka" imala dva sastanka kao grupa sa SDP-om, ali da su ih sve vrijeme pokušavali tretirati kao pojedince.

VEZANI TEKST - Ništa od manjinske vlade USK, SDP "pronašao" presudan glas za budžet

- I onda klasično na tim sastancima, nudili direktorske pozicije, ministarske. Ako smo spremni podržati odluke, da vidimo rasporede pozicija. Ne znam otkud snimci, ali ovo je krupna stvar za Kanton – rekao je Duraković.

Zastupnik Rasim Kantarević kazao je da je poslušao te snimke.

- Oni su me pozivali nekoliko puta da sjednemo, razgovaramo o ulasku u tu neku većinu, samim tim da se dobiju neke pozicije u Vladi. Ja sam to odbio, odbio sam mogućnost dogovora oko ulaska u poziciju i nisam ulazio u detaljniji dio dogovora – dodao je Kantarević.

Zikrija Duraković, Rasim Kantarević, Vildana Alibabić

Zikrija Duraković, Rasim Kantarević i Vildana Alibabić

Zastupnica Vildana Alibabić istakla je da je i ranije govorila o načinu rada ove skupštinske većine na USK, "krenuvši od političke trgovine tzv. preletača u skupštini kojih je sada 4-5, od čega troje pojedinaca imaju vlastite ministre, toga da NES/SDP koalicija nema izborni mandat jer ih je zapravo na izborima povjerenje naroda dobilo svega njih 10, do toga da su potpuno dokinuli kredibilitet najvišeg zakonodavnog tijela Skupštine USK".

- Vlada radi ne polažući račune o svom radu nikome i sada im je najvažniji cilj dobiti ovaj budžet USK za 2022. godinu da zaokruže svoje pripreme za iduće izbore. Vrhunac, a i potvrda tog načina rada su i ove različite snimke koje se poslednjih mjesec dana pojavljuju na društvenim mrežama, koje potvrđuju da se moralni kredibilitet njihove politike srozao do te mjere da će i ovo malo naroda što je na Kantonu ostalo, otići zauvijek - rekla je Alibabić.

Istakla je da nije razgovarala sa predsjedavajućim "na ovaj način kako on to na snimku navodi", ali da je zabrinjava "njegov način prezentacije pregovora koje smo vodili".

- Naravno, pod uvjetom da su snimke stvarne, uznemiravajuće je da predsjedavajući Skupštine USK sam sebe stavlja u vrlo nezgodnu situaciju da će se sad morati braniti jer on zapravo priznaje da je nudio institucije i pozicije za glas, a što jesu oblici političke korupcije. Jesu mi nuđeni projekti u budžetu, da kažem šta hoću i dobit ću, ali ne od predsjedavajućeg i naravno da nisam prihvatila – odgovorila nam je Alibabić.

VEZANI TEKST - Pojavio se sporni snimak premijera USK Ružnića, on tvrdi da je riječ o montaži

Sam Halkić je jučer za Faktor kazao da nije čuo snimak koji se tiče nuđenja pozicija i mita, ali da nikada u životu nije rekao niti je uzeo mito, te da mu je žao što institucije ne rade svoj posao, s obzirom na to da se montira, neovlašteno snima, objavljuje. Halkić nam danas nije odgovorio da li je podnio prijavu zbog ovih snimaka, da li ih je preslušao i jesu li autentični.

S druge strane, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić (NES) odgovorio nam je da je on lično podnio prijavu MUP-u.

Razim Halkić

Razim Halkić

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio snimak Ružnića o uvođenju vanrednog stanja, za koji je on rekao da je montiran, a pojavio se i snimak u kojem vrijeđa jednu ženu.

- Smatram da institucije ove zemlje kao što su Tužilastvo i MUP trebaju pokrenuti po službenoj dužnosti istragu ko i kako je neovlašteno snimao premijera kantona i predsjedavajućeg Skupštine kantona, dvije štićene ličnosti. Lično sam podnio prijavu MUP-u. Podnio sam prijavu samo zbog onih snimaka na kojima se ja jednim manjim dijelom pojavljujem. Ostalo su montaže i kontekst. Sve je to loš trač – odgovorio je Ružnić.

Pitanja o cijelom slučaju postavili smo jutros Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, iz kojeg su potom izdali saopćenje.

VEZANI TEKST - U Bihaću politička situacija dovedena do usijanja: Kako se osigurava ključna ruka u Skupštini

- U odnosu na audiosnimak koji se pojavio u medijskom prostoru i vezuje se za predsjedavajućeg skupštine USK Halkić Razima u kojem navodno iskazuje spremnost davanja dara opozicionim zastupnicima kako bi se deblokirao rad Skupštine USK, Tužilaštvo USK je dana 15. februara po službenoj dužnosti formiralo predmet, u kojem će vršiti provjere iz navedenog javno objavljenog snimka s obzirom na to da iz istog proizilazi osnov sumnje da se radi o nekom od krivičnih djela iz glave 31. Krivičnog zakona FBiH koja propisuje krivična djela podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Predmet je formiran s ciljem pravovremenog djelovanja, odnosno prikupljanja dokaza i vršenja provjera da li je počinjeno krivično djelo, a tužilac ovog Tužilaštva koji je zadužio predmet poduzet će potrebne mjere i radnje s ciljem provjere da li je počinjeno krivično djelo, odnosno da li se u ovom događaju stječu obilježja krivičnog djela - saopćeno je iz Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.