open-navfaktor-logo
search
Sumnjive transakcije
Afera pranje novca: Šta povezuje SDP, HDZ, firmu iz Širokog Brijega i istragu USKOK-a?
Zašto bi firma iz Hrvatske koja je optužena za pranje novca otkupila dugovanja SDP-a BiH i izašla u susret toj stranci na način da se otplata tog duga odgodi? Dani od izbijanja afere prolaze, a niko iz SDP-a BiH još nije ponudio smislen odgovor.
27.05.2020. u 16:01
get url
text
get url
text

Nakon što je hrvatski USKOK označio firmu Analytics Experts kao glavnog aktera afere u vezi s pranjem novca i utajom poreza u toj zemlji, otkriveno je da SDP BiH duguje toj firmi čak 230.000 KM.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je, nakon što je ta informacija dospjela u javnost, priznao da ta stranka duguje novac firmi Analytics Experts.

- Nije bilo nikakvih plaćanja od strane SDP-a prema navedenoj firmi do sada. Oni nisu ništa direktno radili za SDP. Otkupili su potraživanja od onih koji su radili za nas i prema kojima smo imali neizvršenih obaveza. Nama je odgovaralo da te obaveze odgodimo i što kasnije platimo – napisao je Nikšić na društvenoj mreži Facebook.

VEZANI TEKST - Zašto je firma za pranje novca otkupila dugove SDP-a: Članovi tvrde da organi stranke nisu donijeli tu odluku

Zanimljivo je da je firma Analytics Experts, koja je povezana i sa firmom supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka, osnovana tek uoči Općih izbora u BiH 2018. godine.

Nikšić nije objasnio zašto je Analytics Experts otkupio dugovanja SDP-a, te zašto je izašao u susret SDP-u na način da je odgodio otplatu tih dugovanja. Nije objasnio ni kome je SDP prvobitno dugovao, prije nego što je Analytics Experts otkupio taj dug.

Odgovor na to pitanje se možda može pronaći u finansijskom izvještaju SDP-a za 2018. godinu. Dug koji približno odgovara iznosu kojeg je Analytics Experts otkupio je u tom izvještaju evidentiran prema firmi Promotiv d.o.o. i iznosi 198.164,30 KM. Taj dug je u posljednjem izvještaju za 2018. godinu "nestao", što potvrđuje mogućnost da je upravo taj dug otkupila hrvatska firma osumnjičena za pranje novca.

Firma Promotiv d.o.o. je smještena u Širokom Brijegu. Osnovana je u julu 2018. godine, uoči Općih izbora u našoj zemlji. Na internet stranici te firme se navodi da se bavi iznajmljivanjem autodizalica.

Prema pisanju Transparency Internationala BiH, Promotiv d.o.o. je u 2018. godini imao ukupne prihode od 214.000 KM.

- Zbog svega je ovaj slučaj Transparency international u BIH uputio CIK-u sa zahtjevom da se utvrdi porijeklo ovih potraživanja – navode iz te institucije.

Zašto bi firma iz Širokog Brijega uoči Općih izbora 2018. godine dala gotovo 200.000 KM SDP-u, ostaje nepoznanica koju bi trebao utvrditi CIK ili istražni organi, s obzirom na to da je nemoguće prihvatiti kao razumno objašnjenje da je SDP iznajmljivao autodizalice u toj vrijednosti.

U javnosti se već pojavila informacija da se navodno radi o naknadi za uslugu u vidu kandidovanja Denisa Bećirovića za Predsjedništvo BiH, što je trebalo umanjiti šanse Željka Komšića u utrci sa Draganom Čovićem. U međuvremenu se pojavljuje firma za pranje novca iz Hrvatske, koja je dokazano povezana sa kadrovima HDZ-a BiH, koja na sebe preuzima taj dug i pomjera njegovu otplatu na način da SDP do sada, prema Nikšićevim tvrdnjama, nije isplatio niti jednu konvertibilnu marku.

Iz SDP-a, ne računajući Nikšićevo šturo objašnjenje, za sada ne odgovaraju na medijske upite o ovim sumnjivim transakcijama i dugovanjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.