open-navfaktor-logo
search
Tužba za klevetu
Advokat Vila: Tužilac Hukeljić potvrdio da mu nije nuđen novac da izostavi Novalića iz optužnice
Fadil Novalić, federalni premijer, tužio je portal InfoRadar i urednika tog medija Almedina Šišića zbog, kako se u tužbi navodi, kleveta koje su objavljene u vezi sa slučajem "Respiratori" koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine. 
13.04.2022. u 15:36
get url
text

Na ročištu održanom danas svjedočio je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Mirza Hukeljić, jedan od postupajućih tužilaca u predmetu "Respiratori". 

Mirza Hukeljić

Tuženi InfoRadar, odnosno autor teksta i urednik portala Šišić u julu 2020. godine objavio je tekst u kojem je navedeno da su tužiocu Hukeljiću ponuđena dva miliona KM da iz optužnice za respiratore izostavi Novalića.

- Prije dvadesetak dana Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužilaca koji vode istragu u predmetu "Respiratori", ponuđeno je dva miliona maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera Fadila Novalića! Ova informacija Inforadaru je ekskluzivno potvrđena iz izvora bliskih administraciji Američke ambasade u BiH. 

Prema istim izvorima, nakon što je dobio ponudu koja je sama po sebi dovoljna za novu optužnicu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američku ambasadu, o čemu je napravljen i zapisnik - navedeno je tada u spornom tekstu u kojem se konstatuje i da InfoRadar potvrdu ovih navoda nije dobio od Hukeljića jer je on "nesumnjivo zbog velikog pritiska pod kojim radi, odlučio da ignorira sve naše pokušaje".

 

Međutim, Hukeljić je danas u sudnici kazao da mu niko nikada nije nudio novac u zamjenu za izostavljanje Novalića iz optužnice. Ovu informaciju Faktoru je potvrdio Nermin Vila, advokat premijera Novalića u ovom slučaju. 

- Danas je saslušan i Fadil Novalić koji je jasno rekao kako i na koji način je taj tekst u to vrijeme utjecao na njegov i na život njegove porodice. Iznio je sve činjenice koje govore da su navodi iz teksta gnusne laži, neistine koje su imale za cilj da dodatno pokušaju ukaljati njegov ugled, ugroziti ga sa životnog i ljudskog aspekta.

Na prijedlog tužitelja i tuženog, u svojstvu svejdoka je saslušan tužilac Hukeljić. Na upit opunomoćenika tužitelja da li je ikada njemu od Fadila Novalića ili bilo koga iz Novalićevog okruženja tada nuđen novac da se Novalić ne nađe na optužnici "Respiratori", Hukeljić je jasno i nedvojbeno rekao da njemu niko nikada nije nudio novac za te stvari - kazao nam je Vila. 

U vrijeme kada je sporni tekst objavljen, javnost se pitala zašto tužilac Hukeljić nije podigao optužnicu protiv osobe ili osoba koje su ga navodno pokušale podmiti u zamjenu za izostavljanje Novalića sa optužnice "Respiratori". I to pitanje dobilo je odgovor na današnjem ročištu. 

- Tužilac Hukeljić je danas rekao da bi pokrenuo krivični postupak u slučaju da mu neko jeste nudio novac. Međutim, novac mu nije nuđen - pojasnio je Vila. 

Novalićev advokat vjeruje kako će u ovom slučaju biti dokazano da se radilo o kleveti na štetu federalnog premijera. 

- Novalić je prije godinu, godinu i po, kada se krenutlo sa tim tekstovima u medijima, donio odluku da neće dozvoliti više kaljenje svoga lika i djela, počeo je pokretati tužbe i sada te tužbe dolaze već do glavnih rasprava na sudu. S tim se izlazi sada na čistac i vidi se da je to jasna, beskrupulozna kleveta - objašnjava Vila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.