Bošnjaci u Srebrenici će bojkotovati ponovljene izbore na redovnim biračkim mjestima koji će biti održani u nedjelju, 21. februara. Odluka je to koju su jučer donijeli predstavnici inicijative "Moja adresa Srebrenica" i kandidati sa probosanskih listi.

- Ako uzmete činjenicu da je na popisu stanovništva 1991. godine u Srebrenici bilo 78 posto bošnjačkog stanovništva i ako uzmete u obzir činjenicu da je prilikom ponovljenih izbora onemogućeno da stotine i stotine glasačkih listića pristiglih poštom od raseljenih i prognanih Srebreničana iz Amerike, Australije i evropskih zemalja, onda zaista potpuno razumijem stav probosanskih stranaka koje ne žele da uzmu učešće u ponavljanju izbora jer u startu se neće uvažiti glasovi oko hiljadu glasača koji bi glasali za te probosanske stranke i koji su glasali putem pošte - kazao je Osmanović.

Osmanović je naveo da su predstavnici probosanskih stranaka iz Srebrenice konsultirali svoje centrale u Sarajevu i donijeli jedinstven stav, te je dodao da niti jedna stranka neće samostalno donositi odluke, pa ni SDA.

- Pristajanjem na ovako nekorektno, nepravedno ponavljanje izbora, vi u startu idete kao gubitnici predstojećih izbora, prije svega u pogledu izbora načelnika Općine Srebrenica - kazao je Osmanović i dodao kako bi izlazak na ponovljene izbore, bez ponavljanja glasanja u dijaspori, značilo prihvatanje poraza kandidata probosanskih stranaka.

Osmanović je naglasio da je odluka o bojkotu izbora u Srebrenici, uključujući i kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika, definitivna i da su veoma male šanse da će ona biti mijenjana. Jedan broj odbornika izabran je na biračkim mjestima na kojima neće biti ponavljanja izbora, ali stav Inicijative je da ni oni ne prihvate mandat u Skupštini Općine Srebrenica.

Ranije su iz Inicijative "Moja adresa Srebrenica" saopćili da su odluku o bojkotu ponovljenih izbora donijeli odluku jer su naišli na na mnoge nepravilnosti i nekorektnosti u izbornom procesu, a da je kap koja je prelila čašu bila odluka Centralne izborne komisije BiH da ne poništi glasanje putem pošte i ne omogući dijaspori da ostvari svoje građansko pravo.

- Moramo prihvatiti činjenicu da je Srebrenica područje gdje je počinjen genocid, gdje međunarodna zajednica nije na vrijeme reagovala i gdje se ne može baš tako poigravati ni kada su u pitanju izbori - kazao je Osmanović.

On je također kazao da je da je neprihvatljivo da se zbog propusta i kašnjenja glasačkih listića ne uvaže glasovi Srebreničana koji su preživjeli genocid i koji su glasali u dijaspori. S tim glasovima, tvrdi Osmanović, bi se ušlo u ravnopravnu izbornu utrku.

Na upit da li je moguće da Bošnjake u Skupštini općine Srebrenica predstavljaju članovi stranaka izvan probosanskog bloka i da li će biti moguće osporavati buduće odluke Skupštine općine Srebrenica ako u njoj ne bude predstavnika Bošnjaka, Osmanović je kazao da će koalicija probosanskih stranaka u Srebrenici iskoristiti sva moguća politička i pravna sredstva da se ospore sve odluke, a na raspolaganju su im Ustavni sud i druge relevantne institucije.

- Ovo je nepravedno i nekorektno prema Srebrenici i Srebreničanima koji su preživjeli genocid - poručio je Osmanović.

On je kazao još i da će budući koraci SDA biti u skladu sa koracima drugih probosanskih stranaka i da će sve odluke biti pomno odvagane i zajednički donesene unutar probosanskog bloka.

U proteklim danima imenovani su birački odbori u kojima su i Bošnjaci. U Inicijativi su donijeli i odluku da se bošnjački članovi biračkih odbora povuku i ne učestvuju u provođenju izbora. Od političkih subjekata koje Inicijativa zastupa je zatraženo da obavijeste OIK da povlače saglasnost i prijedloge imena članova biračkih odbora.