open-navfaktor-logo
search
Nagrada ili kazna
Adem Zalihić: Dvije godine zatvora ubici moga oca Alije u Mostaru 1993. je sramotna presuda
Dvadeset i osam godina je prošlo od ubistva Alije Zalihića u Mostaru, a njegov sin ljekar i bivši direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić istakao je da je za to ubistvo na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine osuđen Luka Barišić.
16.11.2021. u 21:42
get url
text

- Presudom nismo zadovoljni i naravno da ćemo se žaliti s obzirom na to da zvuči nevjerovatno da za ubistvo čovjeka, dokazano, neko odgovara dvije godine. To je sramotno. Moja dva brata i ja ovo "ganjamo" dugi niz godina, i zadovoljni smo jer smo uspjeli bar nešto nakon toliko vremena jer se to povlačilo po državnom tužilaštvu, kantonalnom tužilaštvu, prebacivali su svi sa jedne adrese na drugu iz njima poznatih razloga. Sudinica je jučer rekla da je navodno slučaj zastario, a svi kažu da ne može zastariti ratni zločin, ali izgleda da neko to i tako cijeni – kaže Zalihić za Faktor.

Navodi kako su oni prvo slučaj predali Tužilaštvu HNK, a zatim da je Tužilaštvo po formiranju državnog Suda i Tužilaštva 2003. godine slučaj predalo njima.

- Više puta majka je davala iskaze jer je ona bila neposredni svjedok i braća su bila tu u Mostaru, nisu bili na mjestu događaja, ali su davali izjave u Tužilaštvu BiH, zatim u SIPA-i, pa su oni nama kazali da se provjerava identitet osobe. Taj čovjek, Luka Barišić, se slobodno šeta zapadnim Mostarom. Bio je pripadnik Vojne policije HVO-a. Bilo nam je jasno da je to sve razvlačenje vremena. Ključni zaštićeni svjedok je preminuo, zatim je preminula i moja majka, tako da su polahko svjedoci počeli da nestaju, te smo mi ponovo 2018. godine uputili zahtjev prema državnoj tužiteljici Gordani Tadić i OSCE-u da se nešto konačno poduzme jer mi znamo sa sigurnoću jer su postojali mnogi svjedoci.

Bilo je dosta svjedoka koji su bili prisutni kada su pripadnici HVO-a došli u naše naselje i pokupili civilno stanovništvo, ali dosta njih živi u tom naselju na obali Zapadnog Mostara tako da se iz bojazni za svoju sigurnost nisu izjašnjavali. Ali pojavio se još jedan svjedok koji je smogao snage i posvjedočio i koji je bio na mjestu događaja kada je Barišić ubio oca. Mi smo imali sve te podatke, ali SIPA je iz njima poznatih razloga identitet provjeravala godinama i 2018. nakon niza naših apela Gordana Tadić je vratila slučaj na kantonalno Tužilaštvo i vratili smo se na situacije 15 godina unazad – kazao je Zalihić.

Adem Zalihić

Istakao je da su potom ponovo ispitani svjedoci i da je podignuta optužnica, ali da je uslijedila skandalozna presuda.

- Nemamo riječi, nadali smo se nekoj adekvatnijoj presudi. Dokazano je da je čovjek ubio našeg oca i osuđen je na dvije godine. On je slobodan čovjek, šeta zapadnim Mostarom i vjerovatno će se i on žaliti, pa sve do drugostepene pravosnažne presude. Sumnjam da je pritvoren, iskreno ne znam – pojasnio je Zalihić koji je potcrtao da će se žaliti i da će ako se bude istrajavalo na ovoj presudi, pisati međunarodnim relevantnim institucijama kako bi ukazali kako radi pravosuđe u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.