Četvrtak, 18.08.2022.
FOTO: JASMIN BRUTUS

Adamović: Postupak protiv Bože Mihajlovića je van pameti, zona sumraka

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi jutros je u Sudu BiH počelo suđenje državnom tužiocu Boži Mihajloviću, kojeg optužnica Tužilaštva BiH tereti za nesavjestan rad u službi

Mihajloviću je optužnicom na teret stavljeno da je, kao službena osoba i šef Odjela za privredni kriminal (PUK) svjesno propustio nadzor nad službenicom zaposlenom u Tužilaštvu, odnosno njegovom daktilografkinjom Sadinom Beridan-Zuhrić, te joj na taj način omogućio da protivpravno prisvoji novac, koji je ranije oduzet od osumnjičenih u drugim krivičnim postupcima koji su vođeni u Tužilaštvu i Sudu BiH.

Tužilac Emir Neradin najavio je da će navodnu Mihajlovićevu krivnju dokazivati saslušanjem 47 svjedoka, među kojima su i tužioci koji su u Mihajlovićevo ime potpisivali sporne naloge, te više od 500 isprava koje će koristiti kao materijalne dokaze.

Prethodno je tužilac pročitao optužnicu, koja u sedam tačaka tereti Mihajlovića da je propustio da vrši dovoljan nadzor nad službenicom Beridan-Zuhrić u sedam predmeta iz kojih je nestao novac, a što on, kako je navedeno u optužnici, nije primijetio.

Naloge o izuzimanju novca iz predmeta, a kako je to u optužnici i navedeno je, bez znanja i naloga postupajućeg tužioca Bože Mihajlovića sačinjavala službenica Beridan-Zuhrić, a u njegovo ime su potpisivali drugi tužioci, među kojima su Oleg Čavka, Diana Kajmaković, Sena Uzunović i Jasmina Gafić.

Mihajlović je optužen i jer je u svojstvu rukovodioca PUK-a potpisao naloge, koje je zloupotrijebila Beridan-Zuhrić, odnosno kako se konkretno navodi u optužnici "iako to naredba nije predviđala, od Bogdana Bogdanovića, šefa KDP-a (u kojem se čuvaju izuzeti predmeti) izuzela privremeno oduzeti novac".

- Beridan-Zuhrić je prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca bez da bude otkriveno njeno nezakonito postupanje, a usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu preko 10.000 konvertibilnih maraka - navedeno je u optužnici.

Advokat Vlado Adamović je odmah na početku izlaganja kazao da je koncepcija optužbe u ovom predmetu "van svake pameti", te ponovio ono što je i ranije ukazivao, a to je da optužnica protiv Mihajlovića nije smjela biti ni potvrđena.

- Ova optužnica niti činjenično niti pravno nije spremna za sud - kazao je Adamović.

Dodao je da treba obratiti pažnju na sadržinu same optužnice.

- Pogledajte šta se mom branjeniku stavlja na teret - da je potpisao jedno, a izvršilo se drugo i da je bez njegovog znanja i odobrenja, neko sačinio nalog o izuzimanju predmeta, koje su potpisivali drugi tužioci. Koliko naredbi su drugi tužioci potpisali bez znanja i odobrenja Bože Mihajlovića? To je ovdje odlučna činjenica - kazao je Adamović.

Vlado Adamović ispred Suda BiH     FOTO: JAMIN BRUTUS 

Optužnicu je nazvao apsurdnom, jer, kako je naveo, drugi tužioci su potpisivali radnju izvršenja krivičnog djela, a Mihajloviću se sudi.

- Suđenje niti je fer, niti je pravično. Čak sedam svjedoka Tužilaštva su potpisivali odluke kojima je Beridan-Zuhrić prisvajala sebi novac i oni nisu optuženi, a Mihajlović jeste, jer kako i stoji u optužnici, za to nije ni znao, niti je to naredio, a ni mogao znati. Osim toga, mi smo protiv tih sedam tužilaca podnijeli krivične prijave, a oni su svjedoci Tužilaštva. Zato smatram da ovo suđenje nije pravično - kazao je Adamović.

Ako je Mihajlović, kako stoji u optužnici, optužen da je bez znanja i svijesti da je nešto počinio optužen za radnje koje je počinila Sadina Beridan-Zuhrić, onda bi to trebali biti i svi tužioci državnog Tužilaštva, a pogotovo oni koji su joj potpisali odluke o izuzimanju novca, naglasio je Adamović.

- Po tom osnovu su svi tužioci mogli biti optuženi. Pa to je "twillight zone"! U ovakvoj konstelaciji optužnice, ja bih preporučio svim zaposlenicima u pravosuđu da u 10 sati nagrnu u svoje upisnike, jer ko zna za šta mogu biti optuženi - slikovito je objasnio Adamović.

Kako je naglasio, optužnica je "jednostavno van pameti, posebno što ni radnje Beridan-Zuhrić nisu opisane, ne zna se šta joj se stavlja na teret - krađa, utaja, prevara - to još nije utvrđeno".

On je zatražio odlaganje postupka do rješenja ove procesne situacije, odnosno dok se ne vidi šta će biti sa predmetom protiv daktilografkinje, ili spajanje ta dva predmeta, a što je sutkinja Amela Huskić odbila.

Također, istaknuto je da se u ovom predmetu, iako je potvrđena optužnica, i dalje vodi istraga, u vezi s još jednim slučajem nestanka novca iz spisa.

Božo Mihajlović je podržao Adamovićevo izlaganje i zatražio da se postupak odgodi, kako je naglasio, barem dok se ne podigne optužnica protiv Beridan-Zuhrić i barem dok se tužilac ne izjasni o krivičnoj prijavi protiv sedam tužilaca, koji u ovom predmetu trebaju biti saslušani kao svjedoci.

Tužilac je za prvog svjedoka predložio tužioca Olega Čavku, čemu se odbrana protivila budući da se radi o jednom od sedam tužilaca protiv kojih su podnesene prijave, ali je Sud prihvatio taj prijedlog Tužilaštva.

Čavka bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti 3. oktobra, a tužilac bi se do tada morao izjasniti šta je sa tom novom optužnicom u ovom istom predmetu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh