Abdeslam: Muslimanima se nemilosrdno sudi

objavljeno: 05.02.2018. u 14:31

Jedini preživjeli osumnjičeni iz pariških terorističkih napada iz 2015. odbio je da govori pred belgijskim sudom, gdje mu se sudi zbog puškaranja koje je dovelo do njegovog hapšenja.

Salah Abdeslam kazao je da više neće odgovarati na pitanja sudaca.

- Moja šutnja ne čini me zločincem - kazao je.

Abdeslam (28) je izjavio da se muslimanima "sudi nemilosrdno" i da svu svoju vjeru polaže u Allaha i poslanika Muhammeda.

- Ne plašim se vas, ne plašim se ni vas ni vaših saveznika - dodao je on, ne pojašnjavajući na koga misli.

Tražio je od tužilaca da zasnuju svoje optužbe na "forenzičkim i opipljivim dokazima" i da "ne vrludaju oko činjenica kako bi udovoljili javnosti", prenosi BBC. 

Abdeslam, francuski državljanin marokanskog porijekla, suočava se s optužbama za pokušaj ubistva policajaca i nošenje zabranjenog oružja tokom puškaranja  u bruxelleskom kvartu Forest 15. marta 2016.

Trojica policajaca su ranjena i jedan džihadista je ubijen u sukobu, koji je uslijedio dok je Abdeslam četiri mjeseca bio u bjekstvu nakon pariških napada. On je zarobljen tri dana kasnije.

Abdeslam i čovjek uhapšen s njim, tuniški državljanin Sodiane Ayari (24) mogu dobiti 40 godina zatvora ukoliko budu osuđeni.

Na stotine pripadnika belgijskih snaga sigurnosti raspoređeno je u zgradi Palate pravde u Bruxellesu koja je praktično pretvorena u tvrđavu, dok su helikopteri nadlijetali zgradu kada je Abdeslam u nju ulazio.