Događaj je organiziran u sklopu ljetne škole "Genocid i međunarodno krivično pravo: interdisciplinarni pristup", a rasprava o tužbi protiv Srbije, prema riječima Harisa Zahiragića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, na kraju nije ni održana.

- Događaj je zakazan za 15.00 sati, a pojavili smo se samo Alma Čolo, zastupnica u Parlamentu BiH, Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, zvanični predstavnici studenata iz SPUS-a predvođeni Farukom Devićem i ja. Međutim, osim nas se niko nije pojavio u zakazano vrijeme, niti je bilo ko došao iz organizacije da nas obavijesti o promjenama termina - naveo je Zahiragić, koji je istakao i da je paradoksalno da je događaj organiziran bez parodoksalno bez učešća Pravnog fakulteta u Sarajevu i njegovih profesora.

Ipak smo bili uporni i sačekali sve do 17 sati, sami u sali, dodao je Zahiragić, kada je došla grupa studenata, uglavnom stranih, i samo Geoffrey Nice.

- Nevenka Tromp se nije nikako pojavila iako je cijeli dan bila tu, valjda se nije smjela suočiti sa argumentima i istinom. Iako su kasnili dva sata, Nice se izvinio i počeo pričati o nekim drugim temama, ali ni riječ o reviziji - što je trebala biti tema današnje javne debate zakazane za 15 sati. Kada smo ga, Alma Čolo i ja, pitali zašto se ne govori na zakazanu temu i rekli prave razloge neuspjeha revizije, on je rekao da to ipak neće biti tema i zamolio nas da napustimo događaj - naveo je Zahiragić.

On je dodaio i da je i televizija Hayat, zamoljena da napusti salu, što se, kako je rekao, može vidjeti na snimku.

- Još jedanput je potvrđeno kako međunarodni špekulanti i ljudi sumnjivih namjera, kada ih se suoči sa argumentima, ipak ne mogu doprinijeti prljavoj političkoj kampanji u našoj državi, ma kakvu finansijsku i medijsku podršku imali. Kako god, istina uvijek pronađe svoj put, samo joj nekada treba malo pomoći. Bilo kako bilo, laži o reviziji danas su zvanično "sahranjene" - zaključio je Zahiragić.