Nacionalna himna Izraela (Hatikva), nakon Katara intonirana je u još jednoj zemlji Zaljeva, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Međunarodna džudo federacija u Abu Dabiju je organizirala Judo Grand Slam turnir, a Izraelac Sagi Muki je u finalu, u kategoriji do 81 kilograma savladao protivnika iz Estonije i osvojio zlatnu medalju.

Nakon što je Muki u finalu izašao kao pobjednik, na ceremoniji dodjele medalja intonirana je nacionalna himna Izraela.

Tako je po prvi put intonirana himna Izraela u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedne od zaljevskih zemalja koja nema diplomatske odnose s Izraelom.

Turnir je posmatrala i ministrica kulture i sporta Izraela Miri Regev, koja je bila veoma ganuta intoniranjem himne svoje zemlje.

UAE je ove godine na iznenađenje mnogih, dozvolio izraelskim džudistima da na dvodnevnom turniru u Abu Dabiju, nastupaju pod nacionalnom zastavom.

Nakon toga, ministrica Regev je doputovala u Abu Dabi i prisustvovala ceremoniji otvorenja.

Administracija UAE prošle godine se protivila nastupu izraelskih džudista pod nacionalnom zastavom, a uprkos osvajanju zlatne medalje, izraelska himna nije intonirana.

Također, na Svjetskom prvenstvu u umjetničkoj gimnastici koje se od 25. oktobra održava u Kataru, učestvuje i tim iz Izraela, a na ceremoniji otvorenja intonirana je himna te zemlje.

Nijedna zemlja Zaljeva, uključujući UAE i Katar nema diplomatske odnose s Izraelom.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u petak je boravio u zvaničnoj posjeti Omanu, još jednoj zaljevskoj zemlji s kojom njegova zemlja nema diplomatske odnose.