Kako navode "Washington Post" i "CBS News", najmanje 170 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika, poginulo je u terorističkim napadima. Zvaničnik iz Ministarstva zdravlja Afganistana izjavio je da većinu žrtava čine Afganistanci.

VEZANI TEKST - ISIL - K preuzeo odgovornost za napade

Neimenovani zvaničnik talibana kazao je da su oni "izgubili više ljudi nego Amerikanci", dodajući da je u napadima poginulo 28 pripadnika talibana. Dodao je kako nema potrebe prolongirati datum za okončanje evakuacije i povlačenje američkih snaga koje je predviđeno za 31. august.

Zapadni sigurnosni zvaničnik izjavio je kako je ubrzana evakuacija civila i da se letovi redovno odvijaju.

U blizini aerodroma “Hamid Karzai“ u Kabulu, na kojem se odvijaju operacije evakuacije, jučer su odjeknule dvije eksplozije. Napade su osudile mnoge države, kao i talibani.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je kako će tragati za počiniocima kao i da će se osvetiti.

- Napad je izvela grupa poznata kao ISIL-K - kazao je Biden.

Biden je rekao kako su dobili dojave u posljednjih nekoliko sedmica da će ISIL-K izvesti napad na aerodrom u Kabulu, zbog čega su odlučni da misiju u Afganistanu okončaju do 31. augusta.

Portparol Američkih centralnih snaga (CENTCOM), pukovnik Bill Urban objavio je da je u terorističkim napadima na aerodromu poginulo 13 američkih vojnika, a 18 je ranjeno.