Tu pomoć dobit će i privredni subjekti koji su iz objektivnih razloga obustavili rad ili koji rade sa smanjenim kapacitetom, a nisu otpuštali radnike.

Po spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo privrede i preduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u aprilu ove godine je 68.603 osoba, dok ukupne obaveze za minimalnu bruto plaću iznose 53.085.687 KM.

Entitetska vlada priprema i smanjenje neporeskih davanja te podršku oporavku privrede kroz Fond solidarnosti.

Po procjenama Zavoda za zapošljavanje RS, dodatne obaveze Zavoda za zapošljavanje u tom bh. entitetu po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu će iznositi oko 25 miliona KM.

Iz entitetske vlade su podsjetili na dosad preduzete mjere za podršku privredi s ciljem ublažavanja posljedica utjecaja virusa na privredu RS-a, među kojima su odluke o hitnoj isplati povrata poreza i doprinosa za povećanje plaća u 2019. godini te o privremenoj odgodi plaćanja poreznih obaveza za privredne subjekte (pravna i fizička lica) koji usljed mjera na sprečavanju širenja virusa korona imaju poteškoće u poslovanju.