open-navfaktor-logo
search
Do 2031.
NASA planira "penzionisati" Međunarodnu svemirsku stanicu tako što će je srušiti u Tihi okean
NASA namjerava da Međunarodna svemirska stanica (ISS) nastavi raditi do kraja 2030. godine, nakon čega bi bila srušena u udaljeni dio Tihog okeana poznat kao Point Nemo, novoobjavljeni su planovi.
02.02.2022. u 16:32
get url
text
Svemirska stanica
Svemirska stanica

Lansirana 2000. godine, svemirska laboratorija kružila je 227 nautičkih milja iznad Zemlje sa više od 200 astronauta iz 19 različitih zemalja koji su uživali u boravku, što predstavlja kontinuirano ljudsko prisustvo u svemiru.

NASA je saopćila da će komercijalno upravljane svemirske platforme zamijeniti ISS.

- Privatni sektor je tehnički i finansijski sposoban za razvoj i upravljanje komercijalnim odredištima u niskoj orbiti, uz NASA-inu pomoć. Radujemo se što ćemo podijeliti naše naučene lekcije i operativno iskustvo s privatnim sektorom kako bismo im pomogli da razviju sigurne, pouzdane i jeftine efikasne destinacije u svemiru - izjavio je Phil McAlister, direktor komercijalnog prostora u sjedištu NASA-e.

Dodao je da izvještaj koji su dostavili američkom Kongresu detaljno opisuje plan za osiguranje nesmetanog prelaska na komercijalne destinacije nakon "penzionisanja" Međunarodne svemirske stanice 2030. godine.

U izvještaju NASA je navela da je plan da ISS padne na Zemlju u području poznatom kao nenaseljeno područje južnog Pacifika - također poznato kao Point Nemo. U izvještaju se navodi da je procjena budžeta pretpostavljala da će se izlazak iz orbite dogoditi u januaru 2031.

Nazvan po mornaru podmornice u čuvenom romanu Julesa Vernea "Dvadeset hiljada milja pod morem", tačka Nemo je tačka u okeanu koja je najudaljenija od kopna i koja je bila vodeni grob za mnoge druge svemirske letjelice.

Područje je otprilike 3.000 milja od istočne obale Novog Zelanda i 2.000 milja sjeverno od Antarktika, a procjenjuje se da su "svemirske zemlje" poput SAD-a, Rusije, Japana i nekih evropskih potopile više od 263 komada svemirskog otpada od 1971. godine.

U izvještaju se navodi da će ISS izvoditi potisne manevre koji će osigurati "siguran ulazak u atmosferu".

No ISS neće mirovati narednih osam godina, piše CNN.

- Međunarodna svemirska stanica ulazi u svoju treću i najproduktivniju deceniju kao revolucionarna naučna platforma u mikrogravitaciji - rekao je Robyn Gatens, direktor Međunarodne svemirske stanice u sjedištu NASA-e.

Svemirska stanica je bila dom mnogih naučnih prvijenaca. Prvi predmet koji je 3D štampan na svemirskoj stanici dogodio se 2014. NASA-in astronaut Kate Rubins sekvencionirala je DNK u svemiru prvi put 2016. A peto stanje materije, nazvano Bose-Einstein kondenzat, proizvedeno je u svemiru 2018. Astronauti su naučili kako uzgajati zelenu salatu i lisnato zelje u svemiru. Prvu salatu uzgojenu u svemiru probali su astronauti 2015. Sada čak uzgajaju rotkvice i čili na stanici. Ovo bi se moglo iskoristiti da jednog dana pomogne astronautima da uzgajaju vlastitu hranu u misijama dubokog svemira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.