open-navfaktor-logo
search
Donesena naredba
Apple primoran povući iz prodaje dva modela satova, optužuju ih za krađu patenta
Kompanija Apple bila je primorana da s polica u prodavnicama povuče neke modele svog sata uoči božićnih praznika.
19.12.2023. u 10:31
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Naredbu da dva Apple Watch modela budu povučena iz prodaje donijela je američka Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC), prenosi Unilad.

Ovo dolazi nakon optužbi tehnološke firme Masimo da je Apple ukrao njene poslovne tajne i ugradio tehnologiju senzora kisika u krvi u svoje satove.

Osnivač i izvršni direktor Masimoa Joe Kiani rekao je da njegova kompanija želi "pozvati Apple na odgovornost za nezakonito prisvajanje naše patentirane tehnologije".

Apple je od tada otkrio da će Series 9 i Ultra 2 prestati da se prodaju od 21. decembra pa nadalje preko Apple.com, dok će prodaja u trgovinama prestati na Badnju noć, noć uoči Božića.

Zabrana ITC-a trenutno prolazi kroz period predsjedničke revizije, a predsjednik SAD-a Joe Biden će imati rok do 25. decembra da odluči da li želi staviti veto na zabranu. Ovo utječe samo na prodaju u SAD-u.

Apple je u službenoj izjavi naveo da je u toku period predsjedničke revizije u vezi s nalogom američke Komisije za međunarodnu trgovinu o tehničkom sporu o intelektualnom vlasništvu koji se odnosi na Apple Watch uređaje koji sadrže funkciju Blood Oxygen.

- Iako se period revizije neće završiti do 25. decembra, Apple preventivno poduzima korake kako bi se povinovao ukoliko presuda bude ostala - dodaju.

Dalje su saopćili da njihovi timovi rade na stvaranju proizvoda i usluga koje osnažuju korisnike vodećim zdravstvenim, wellness i sigurnosnim funkcijama, te da se ne slažu s naredbom i traže niz pravnih i tehničkih opcija kako bi osigurali da Apple Watch bude dostupan kupcima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.