open-navfaktor-logo
search
Vjerica Radeta
Žena koja je pisala gnusne stvari o smrti majke Hatidže: Svi u Srbiji koji tvrde da je bio genocid su izdajnici i rulja
Jučer se razbuktala masa na društvenim mrežama i antidržavnim medijima, ja kažem antisrpskim, na pitanje koje je Vojislav Šešelj ovdje postavio vezano za činjenicu da je neka novinarka Čongradin, valjda se tako zove, objavila u Danasu da se u Srebrenici desio genocid
17.07.2019. u 16:43
get url
text

Tamo gdje je lider radikala Vojislav Šešelj stao prethodnog dana, nastavila je njegova saradnica i poslanica u Narodnoj skupštini Srbije Vjerica Radeta. Ona je sve one koji su osudili prijetnje i napade na novinarku Danasa Snežanu Čongradin nazvala izdajnicima i ruljom koja vodi antidržavnu i antisrpsku politiku, objavio je beogradski Danas.

-Jučer se razbuktala masa na društvenim mrežama i antidržavnim medijima, ja kažem antisrpskim, na pitanje koje je Vojislav Šešelj ovdje postavio vezano za činjenicu da je neka novinarka Čongradin, valjda se tako zove, objavila u Danasu da se u Srebrenici desio genocid. Šešelj je ovdje u parlamentu tražio, a mi smo to pokrenuli prije dva mjeseca, da hitno  treba mijenjati Krivični zakon i da svako ko tako nešto kaže mora krivično da odgovara. To je veoma opasna teza koja nam se sve više nadvija iznad glave i kao budući zahtjev od te EU. Uostalom, to je prije dva dana rekao i Macron. Onda su ovi iz tih praznih klupa drvlje i kamenje osuli na Šešelja. Mi možemo da razumijemo da neko ne voli Šešelja, da neko ne voli radikale, da neko ne voli vlast, ali da neko ko je slučajno rođen kao Srbin toliko ne voli svoj narod, to je prosto nevjerovatno, navela je Radeta, napominjući da ti koji tako misle su masa i rulja koja vodi andržavnu i antisrpsku politiku.

Ona je  dodala da je propuštena prilika da se država obračuna sa takvim ljudima i da sada mogu da se ponašaju kako im pada na pamet i da nikada niko “od tih nije zamjerio nikome ko je rekao da se u Srebrenici desio genocid, a zamjeraju nekome ko ima primjedbe na to.

-Ako neko kaže da je u Srebrenici bio genocid, onda misle da je neko loše rekao za aktulenu vlast, za Šešelja, za Miloševića. Idu dotle da bi skrenuli pažnju sa onoga da ovdje izvršavaju određene zadatke, da su oni izdajnici sosptvenog naroda i interesa sopstvene države. Zaista očekujem od svih kolega, ne da stanu u odbranu Šešelja, jer on umije sam da se brani, nego da stanu u odbranu istine i pravde, Srbije i većinskog srpskog naroda. Sve vas pozivam da se u Vladi pokrene pitanje izmjene Krivičnog zakona i da najhitnije kao krivično djelo bude označeno iskazivanje da se u Srebrenici desio genocid. Ljudi, moramo mi patriotske snage u Srbiji da djelujemo prije nego što bude kasno, što to dođe kao zvaničan zahtjev EU, istakla je Radeta.

Nije nikakvo iznenađenje ono što je danas izgovorila. Vjerica Radeta, podsjećanja radi, zgrozila je bh. javnost prije godinu dana, svojim porukama na Twitter profilu povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja Majki Srebrenice.

- Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi? – napisala je u odvratnoj poruci Vjerica Radeta.

Radeta nije stala tu, već je javno uvrijedila i bivšu premijerku Hrvatske Jadranku Kosor, koja je uputila riječi saučešća povodom Hatidžine smrti.

- Vidim Jadranka Kosor se pridružuje udruženju majki Srebrenice. Osjetila lovu – napisala je Radeta.

Poslije ovakve poruke Radeta je još napisala; “Ih, blokirala me ustaškinja”.

Nakon što je objavila tweet o rahmetli Hatidži Mehmedović, 60 poslanika Skupštine Srbije podnijelo je zahtjev za smjenu Radete sa funkcije potpredsjednice Skupštine Srbije.

Vjerica Radeta rođena je u Livnu. Završila je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Obavljala je funkcije načelnika i sekretara u Opštini Zemun i zamjenika ministra pravde. Birana je tri puta za narodnog poslanika sa liste Srpske radikalne stranke. Bila je član Tima za odbranu ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Radeta je optužena za nepoštivanje Haškog suda u postupku protiv Šešelja, koji je pravosnažnom presudom proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora.

Hag je u maju ove godine izdao novu potjernicu protiv Radete i njenog stranačkog kolege Petra Jojića i zatražio njihovo hitno izručenje.

Tribunal je prethodno, skoro tri godine, tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili ne svjedoče.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja sa Tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagali da se njima sudi pred srpskim sudom, ali je Haški tribunal tu mogućnost odbijao. Prije nego što je zatvoren krajem prošle godine, Tribunal je Mehanizmu proslijedio predmet protiv Jojića i Radete na daljnje odlučivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.