open-navfaktor-logo
search
Analiza
Vukadinović: U Crnoj Gori je urađen inžinjering iz Srbije uz veliku pomoć SPC-a
Politički analitičar prof.dr. Srđan Vukadinović je za crnogorske medije komentarisao aktuelnu situaciju nakon parlamentarnih izbora.
01.09.2020. u 18:37
get url
text

- Crna Gora nije prosta matematika, brojanje glasova i ruku, već mnogo složenija priča koja se stalno mijenja i nadograđuje. Teže će im biti da sastave vladu nego što su dobili izbore. Ove tri koalicije čini mnogo malih partija, svaka će tražiti da se ispoštuju njihovi interesi. Pri tom, radi se o partijama koje su potpuno različitih programskih opredjeljenja, kako po pitanju državno-pravnog statusa Crne Gore, tako i po pitanju evropskih i evroatlantskih integracija.

Te partije se uveliko razlikuju i oko članstva Crne Gore u NATO. Dakle, ovo je skup mnogo partija, ideološki različitih, a sa ogromnim kadrovskim apetitima. Već smo u izbornoj noći vidjeli da su Demokrate kandidovale svog predsjednika kao premijera, što sigurno neće mirno posmatrati lideri DF-a Nebojša Medojević i Andrija Mandić. Jer, oni su daleko najjača opoziciona koalicija koja ima 27 mandata i neće mirno posmatrati da neko ko ima četiri mandata ili zajedno sa Demokratama 14, kroji politiku. Podsjetit iću, koalicija okupljena oko DF ima duplo više mandata nego Demokrate i URA zajedno - kaže Vukadinović za Dnevne novine, a prenosi pobjeda.me.

Prema njegovim riječima, izlaznost na ovim izborima je uradila svoje, ali je glavni posao odradila Srpska pravoslavna crkva i oni koji stoje iza njih.

- Srpska pravoslavna crkva je sigurno puno utjecala. Ona je bila mobilizatorski faktor za koaliciju oko DF-a. Ona je postavila i nosioca liste, čija osnovna preporuka je bila posvećenost SPC i prisutnost na litijama. Dakle, ona je dirigovala i izlazak i logistiku. Očigledno da je ovdje urađen nekakav inžinjering iz Srbije, gdje je glasao veliki broj ljudi koji žive u toj državi, kojima su plaćeni troškovi puta i boravka u Crnoj Gori, kao i PCR test. To su veliki troškovi i to je neko morao da plati Torlaku, srpskom Institutu za javno zdravlje. Sve je potpuno jasno - ističe Vukadinović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.