open-navfaktor-logo
search
Tvrdi da je sve nefer
Vučić u strahu od širenja istine: U New Yorku ću se danima boriti da se u UN-u ne usvoji rezolucija o Srebrenici
- Planiram već 21. aprila da odem tamo i da budem šest, sedam, osam dana, da razgovaramo sa što više predstavnika - rekao je Vučić
AUTOR: Autor: Faktor
04.04.2024. u 11:20
get url
text
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da putuje u New York gdje će pokušati spriječiti u Ujedinjenim nacijama donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici.
- Planiram već 21. aprila da odem tamo i da budem šest, sedam, osam dana, da razgovaramo sa što više predstavnika - rekao je Vučić. 
Poručio je da "ostaje da se borimo".
- Ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, jer je već donijeta opća rezolucija o genocidu, a pojedinačno je nefer da se ide dalje - istakao je Vučić.
Podsjećamo, u srbijanskoj političkoj javnosti zabrinuti su zbog mogućnosti da se na zasjedanju Generalne skupštine UN-a krajem aprila usvoji rezolucija o Srebrenici koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom.
Prema medijskim navodima, u rezoluciji se, između ostalog, traži  od svih zemalja svijeta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako "veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici".
Vučić je prije nekoliko dana naglasio da bi nakon usvajanja rezolucije uslijediti "zahtjevi za ukidanje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i da Beograd plati ratnu odštetu".  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.