open-navfaktor-logo
search
Izrazio zabrinutost
Vučić: "Non-paper" o Kosovu sastavila je jedna fantastično pametna žena
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je navodni "non-paper" o Kosovu i Srbiji sastavljao neko "mnogo, mnogo pametan".
27.04.2021. u 14:27
get url
text

- Ima stvari koje bi se sviđale Srbima, a onda i jedna stvar, da se prizna nezavisnost Kosova, koja je mnogo loša za Srbe - rekao je predsjednik Srbije tokom obilaska Doljevca na jugu Srbije.

VEZANI TEKST - Novi "non-paper" opet zatresao Balkan: Vučić priznaje Kosovo, šta dobija Srbija

Vučić je rekao i da Beogradu niko nije dostavio navodni "non-paper" i da poručio da neće ništa kriti od građana.

- Vidim da svi demantuju, ali više briga mi je zadao drugi "non-paper" (koji se dovodio u vezu sa Vladom Slovenije), nego prvi, jer je ovaj pisao neko ko je mnogo, mnogo pametan - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao i da sumnja na jednu osobu, kao autora, ali tu osobu nije imenovao.

- Riječ je fantastično pametnoj ženi, jer to niko drugi nije mogao da sastavi, niti da napravi - rekao je Vučić.

On je ocijenio i da "to nije izbačeno tek tako". Vučić je rekao i da će se analizirati šta se poručuje srpskoj, a šta drugoj strani, ali da je za Srbiju priznanje nezavisnosti Kosova neprihvatljivo.

Kosovo i Srbija će međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, postojat će autonomna oblast Sjever Kosova - sadržaj je navodnog "non-papera" koji je objavio prištinski list Koha Ditore. Kako navodi ovaj list, redakcija je dobila dokument za koji se kaže da je "non-paper" koji su pripremile Njemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dvije zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom. 

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde demantovao je pisanje prištinskog medija Koha Ditore o postojanju "non-papera" kojeg je navodno napisao zvanični Berlin zajedno sa Francuskom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.