open-navfaktor-logo
search
General Bratić
Vodio tenkove na Vukovar, u Novom Sadu mu Vučićev režim diže spomenik
Bratić je komandovao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj historiji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine
07.11.2019. u 12:17
get url
text

U novosadskom kompleksu Vojske Srbije u petak će biti otkrivena spomen ploča komandantu napada jedinica bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar general-majoru Mladenu Bratiću.

Taj sramotni čin koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisuje kao "ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“, prenio je novosadski portal 021.rs.

Portal navodi da će "u sklopu obilježavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u petak 8. novembra u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, biti otkrivena spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991)."

- Ovaj general Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. novembra 1991. godine kod Borova naselja u Hrvatskoj, obavljajući dužnost komandanta Novosadskog korpusa tokom bitke za Vukovar i rukovodio je sjevernim dijelom operacija- dodaje se u vijesti.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina osudila je tu namjeru Vojske Srbije.

Kako se navodi u njihovu saopćenju, "Bratić je komandovao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj historiji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

 - Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih porodica živote pretvara u još veći pakao, navela je koalicija nevladinih organizacija Vojvodine i podsjetila na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada - "Novosadski korpuse - stidi se!". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.